fbpx

Kāzu ceļojums un uzvārda maiņa: kā medusmēnesi nepavadīt pie asaru jūras

Ja tevi lūgtu iztēloties, kādam jābūt ideālam medusmēnesim, visticamāk, iedomātā aina sakritīs ar Holivudas filmās redzēto skaļi izkliegto “Jā!”, pēc kura jaunais pāris pa galvu, pa kaklu metas uz lidostu, lai pēdējā mirklī nebēdnīgi ielēktu gaisa kuģī, kas aizvedīs uz kādu eksotisku salu vai romantisku pilsētu un kāzu ceļojums varēs sākties. Dzīvē diemžēl ne viss ir tik vienkārši un, ja laikus neapbruņojas ar vajadzīgo informāciju, iznākums var būt arī visai bēdīgs, bet sapnis par brīnumainām medusmēneša atmiņām – izkūpējis.

Jau ierasts, ka, iestūrējot laulības ostā, nereti mainās arī mūsu uzvārds. Kombinācijas ir dažādas: sieva pāriet vīra uzvārdā vai savam pievieno vēl vienu, vai arī to pašu izdara dzīvesbiedrs. Lai kāda būtu izvēle, skaidrs ir viens – nāksies mainīt arī visus personu apliecinošos dokumentus. Likums paredz, ka dzimtsarakstu nodaļas darbiniekiem ir pienākums jaunos datus sūtīt uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (turpmāk tekstā – PMLP), tiklīdz jaunlaulātie ar savu parakstu apliecina abu savienību. Tas nozīmē, ka no šī brīža vecā pase un ID karte vairs nebūs derīga ceļošanai un būs jāsaņem jauna. Ko darīt un pats galvenais – kā izdarīt pareizi, ja neilgi pēc kāzām esat iecerējuši doties ceļojumā? Esam saņēmuši vairāku cilvēku jautājumus, tāpēc lūdzām PMLP skaidrojumu.

Cik dienas pēc kāzām varēs tikt pie jaunas pases?

Lai izvairītos no ļoti nepatīkamām situācijām un pat atcelta ceļojuma, vislabāk starp kāzām un ceļojumu paredzēt dažas rezerves dienas, lai pēc gredzenu mīšanas varētu nesteidzīgi nomainīt nepieciešamos dokumentus, sakārtot ceļasomas un ar mierīgu prātu iekāpt lidmašīnā. Ierasts, ka kāzas visbiežāk tiek svinētas nedēļas nogalē, kas nozīmē, ka jaunus dokumentus varēs sākt kārtot ne ātrāk kā pirmdien, un šis process paātrinātā kārtībā (jaunlaulātajiem par to nav jāpiemaksā papildus) aizņems divas dienas. Proti, iesniedzot pieteikumu pirmdien, pie jaunas pases varēs tikt ne ātrāk kā trešdien, tomēr GoTrip.lv speciālistu pieredze rāda, ka pirmo iespējamo dienu izraudzīties kā sava brauciena sākuma datumu ir visai riskanti, jo ir bijuši gadījumi, kad aviokompānija, ar kuru paredzēts doties ceļojumā, maina izlidošanas datumu. Tāpat jāņem vērā, ka, kārtojot jaunu pasi, var rasties dažādas tehniska rakstura ķibeles vai atgadīties kas neplānots, kā dēļ process var aizkavēties. Abi pieminētie iemesli nenotiek katru dienu, tomēr kāzu ceļojums ir pārāk nozīmīgs notikumus jūsu dzīvēs, lai ar to riskētu.

Ir vēl viena nianse: ja jūsu kāzas tiks svinētas tuvu valstī noteikto oficiālo brīvdienu datumiem, nenāktu par ļaunu pārliecināties, vai kāda no tuvākajām darba dienām nav pārcelta, jo brīvdienās tikt pie dokumentiem neizdosies.

Mūsdienās nereti radi un draugi jaunlaulātajiem kāzu ceļojumu mēdz pasniegt kā dāvanu, un nudien ir grūti iedomāties labāku pārsteigumu, tomēr te jābūt uzmanīgiem un iepriekš rūpīgi jānoskaidro, kāds uzvārds jaunlaulātajiem būs pēc kāzām, līdz ar to – uz kāda vārda pirkt ceļazīmi. To būtu svarīgi atcerēties arī tad, ja savu medusmēnesi plānojat pats, jo ir bijuši gadījumi, kad roka gluži vai pati “ieraksta” veco uzvārdu. Ja šo faktu laicīgi pamana, vēl ir iespējams nomainīt vārdu uz aviobiļetes, tomēr tas var nozīmēt papildus izdevumus, jo šādu pakalpojumu lidsabiedrības nereti piedāvā par maksu.

Ko darīt, ja tomēr gribas doties kāzu ceļojumā nekavējoties?

Ja tomēr ļoti vēlaties, lai jūsu kāzu ceļojums līdzinātos tam, ko rāda romantiskajās filmās, un tā vien sapņojat jau dažas stundas pēc laulību ceremonijas sākt baudīt savu medusmēnesi, ir iespēja darīt viltīgāk un palikt vecajā uzvārdā, ko var nomainīt, atgriežoties mājās. Jāņem gan vērā, ka tas jums papildus izmaksās 70 eiro.

Jāpatur arī prātā, ka kādreiz izplatītā viltība, kad itin viegli varēja vienoties ar iestādi, kur tiek noslēgta laulība, īsti vairs nav iespējama, jo laulību apliecību var izdrukāt tikai tad, kad visa informācija ir nodota PMLP iekļaušanai Iedzīvotāju reģistrā. Situāciju nemaina arī tas, kad notiek kāzas – brīvdienā vai darba dienā, jo informācija reģistrā tiek atjaunota uzreiz un tā nekavējoties būs pieejama arī citām valsts iestādēm. Tas nozīmē, ka pastāv liels risks nemaz netikt līdz lidmašīnai, jo robežkontrole var liegt izceļošanu ar nederīgiem dokumentiem.

Tātad varianti ir divi:

  • Ja gribi lēkt lidmašīnā un traukties prom jau stundu pēc ceremonijas, atliec uzvārda maiņu un visas formalitātes nokārto pēc atgriešanās mājās;
  • Ja gribi jau kāzu dienā tikt pie jaunā uzvārda, paredzi dažas rezerves dienas, kuru laikā tikt pie jaunas pases vai ID kartes.
Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts