fbpx

13 idejas, ko darīt vēju pilsētā Liepāja

Liepāja ir moderna, mūsdienīga 21. gadsimta pilsēta ar pasaules elpu un spēcīgām vēsturiskām tradīcijām. Iecienītais tūrisma galamērķis vilina ar unikālajiem apskates objektiem bijušajā militārajā teritorijā Karostā, apbur ar kultūras un arhitektūras pērlēm bagāto pilsētas centru, kā arī valdzina ar plašo pludmali, kur īpašas sajūtas rada neparasti baltās un smalkās smiltis.

1. Izbaudi plašo Liepājas smilšu pludmali

Liepājas smilšu pludmale – pilnīgi dabīga, klāta smalkām un baltām smiltīm. Liepājas pludmalē nereti pēc vētrām var atrast dzintara gabaliņus, kas izskaloti krastā kopā ar jūras aļģēm un gliemežvākiem. Savukārt, kad Liepājā vējo, tad liepājnieki ķer vēju!

Foto: Edgars Pohevičs

2. Gandrīz visu notikumu centrā ir jaunuzceltā kultūras un arhitektūras pērle – koncertzāle „Lielais dzintars”

Liepājas simfoniskā orķestra, Liepājas mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas mājvieta, kā arī kultūras un pasākumu norišu vietas centrs. Ēkas arhitektūra ir kā iedzintarota, laikā un dzintarā sastingusi mūzika.

Koncertzāles pirmajā stāvā atrodas kafejnīca “Čello”, kur varēsi malkot siltu kafiju ar gardu smalkmaizīti, savukārt septītajā stāvā atrodas izsmalcināts vīna bārs un restorāns, no kura paveras burvīgs skats uz Liepājas promenādi.

3. Juliannas pagalms – jauna sabiedriska vieta Liepājā

Vēsturiskās rūpniecības ēkas, kur kādreiz mājojusi Kētena tipogrāfija, sandaļu fabrika un šūšanas cehs, pārtapušas par pievilcīgu industriālās arhitektūras un loftu paraugu. 

Restorāns “Mo Liepāja”

Juliannas pagalma sabiedriskie iemītnieki ir restorāns “Mo Liepāja”, kultūrvieta “Kursas putni“, nevalstiskā organizācija “Radi vidi pats”, alus bārs “Miezis un kompānija”. Savukārt pagalma ēku otrajos stāvos ir iemitinājušies dažādi uzņēmumi. Šeit risinās arī dažādi kultūras pasākumi, kā piemēram “Stinšu svētki”.

Street art Juliannas pagalmā

4. Liepājas teātris – senākais profesionālais teātris Latvijā

Liepājas teātris ir profesionāls muzikāli dramatiskais teātris ar pastāvīgu un augsti kvalificētu trupu, kas piedāvā mākslinieciski kvalitatīvu un bagātu repertuāru ikvienam tā apmeklētājam.

5. Jūrmalas parks – viens no lielākajiem stādītajiem parkiem Latvijā

Jūrmalas parks rudenī

Dodies izbaudīt saulainās rudens dienas Jūrmalas parkā, kas ir kā radīts mierpilnām pastaigām. Parkā ir pastaigu takas, bērnu aktīvās atpūtas laukums, dažādi apskates objekti, kafejnīcas, kā arī futbola laukums, basketbola laukums, tenisa korti. Jūrmalas parka austrumu daļā, gar Dzintaru un Liepu ielām, apskatāma 19. un 20. gadsimta mijā izveidojusies greznu villu apbūve.

Viesnīca “Villa Roze”, kas atrodas blakus Jūrmalas parkam

Rotaļu laukumā bērniem izgaist laika izjūta un vecākiem rodas garš mirklis miera ar kafijas krūzi rokās vai varbūt tieši otrādi – aktīvs laiks brīvdabas trenažieru zālē.

Jūrmalas parkā, Kūrmājas prospekta galā, slejas piemineklis bojā gājušajiem zvejniekiem un jūrniekiem.

Peldu ielas galā gozējas Latvijā lielākās bungas un nedaudz tālāk uz jūras pusi – vides objekts „Spoku koks”, pie kura jebkurā diennakts laikā var apsēsties un, nospiežot pogu, klausīties leģendārās latviešu rokgrupas „Līvi” populārākās dziesmas.

Vides apskates objekts “Spoku koks”

6. Kristapa Porziņģa ģimenes dāvinātais basketbola laukums

2016. gadā Kristapa Porziņģa ģimene Daugavas rezerves stadionā izveidoja pirmo KP6 āra basketbola laukumu, kas veidots atbilstoši NBA parametriem. Tas izvietots blakus futbola laukumam un papildina jau esošo sporta infrastruktūru – āra trenažierus un ielu vingrošanas laukumu.

7. Zirgu sala – vieta, kur agrāk bija ganības ezera vidū

4 km garā pastaigu taka papildināta ar koka laipām, skatu platformām ezerā, putnu vērošanas torni, āra trenažieriem un iekārtotām atpūtas vietām.

Lai veicinātu sabiedrības interesi par vides zinātni un dabas izpēti, š.g. augustā Zirgu salā tika atklāta “Dabas māja”. Šeit tiks izveidota interaktīva vides zinātņu ekspozīcija un atvērta laboratorija, kurā liepājnieki un pilsētas viesi aizraujošā un saistošā veidā varēs pētīt dabas procesus.

Vides un dabas izglītības centrs “Dabas māja”

Zirgu salā pavasara un rudens migrāciju laikos ir vērojami īsti un krāšņi putnu mīlestības stāsti. Teritorijas pastaigu taka stiepjas līdz ezerā uzbūvētajai putnu vērošanas platformai.

Putnu vērošanas tornis

8. Bernātu Dabas taka, kur atrodas augstākā kāpas virsotne Latvijā

5 km no Liepājas atrodas Bērnātu Dabas taka, kas izveidota Pūsēnu kāpas iepazīšanai, un tā ved uz Latvijas augstākās kāpas virsotni. Jūras krasts ar smalkajām, baltajām smiltīm, kāpas un priežu mežs vilina apmeklētājus gan ziemā, gan vasarā.

Kā vārti uz Bernātu dabas taku, atrodas omulīga kafejnīca “Bernātu Dzintariņš”, kurā baudīt izsmalcinātu Austrijas kafiju, vietējas zāļu tējas, malkas krāsnī ceptu maizi, pašu radītas kūkas, gardu, sātīgu maltīti, kas pagatavota no vietējiem sezonas produktiem.

Foto autors kafejnīcas “Bernātu Dzintariņš” draugs Mārtiņš Sīlis.

9. Karosta – lielākā vēsturiskā militārā teritorija Baltijā

Ziemeļu forti tāpat kā Karosta padomju laikā bija slēgta militāra teritorija, taču šodien daļēji saspridzinātos vēstures labirintus ir iespējams brīvi apskatīt.

Izvēdini galvu pastaigā pa Ziemeļu molu un aplūko iespaidīgos Ziemeļu fortus, kur vietām varēsi aplūkot arī street art šedervus.

Franču mākslinieks ar pseidonīmu Al Sticking Liepājas Ziemeļu fortos 2018. gada augustā radījis emocionālu mākslas darbu – sirmgalves portretu.

Apmeklētāju ērtībām Ziemeļu fortos pieejama labiekārtota piknika vieta. Fortus iespējams apskatīt arī gida pavadībā, kā arī šeit tiek piedāvātas komandu spēle „Bēgšana no PSRS”.

10. Karostas cietums – vienīgais tūristiem atvērtais militārais cietums Eiropā

Tas kalpojis kā militārpersonu disciplinārsodu izciešanas vieta, kas mūsdienās glabā baisas atmiņas un spokainus nostāstus. Unikālā vieta atvērta ekskursijām, kuru laikā var apskatīt cietumu, un nakšņošanai.

Šeit varēsi piedzīvot dažādus šovus, kā piemēram, “Ekstrēmo nakti”, iejūtoties cietumnieku ādā, izjust piedzīvojumus Ziemeļu fortos ar iespējamo arestu, kā arī iespējams izjust ekstrēmo “Dienakts armiju”.

11. Aktīvās atpūtas parks “BB wakepark”

Beberliņu ūdenstilpē Karostā, Liepājā darbojas aktīvās atpūtas parks “BB wakepark”. Karostas šarms, priežu svaigais gaiss un lieliskais skats uz
Beberliņu ūdenstilpes atsegto – baltās smilts kāpu priecē atpūtniekus jebkurā gadalaikā.

Vasaras sezonā ”BB wakepark” iespējams vizināties ar veikbordu, SUP dēļiem un airu laivām, relaksēties pirtī un baļļā, kā arī adrenalīna devu izbaudīt ūdens atrakcijās – BB water fun. Jāpiemin, ka vasaras sezonā šeit notiek dažādu mūzikas žanru pasākumi, kur ikviens ir aicināts izbaudt deju grīdas priekus.

Paralēli visām aktivitātēm, šeit iespējams atpūsties pludmales kafejnīcā BB café, baudot piedāvātos ēdienus un veldzējošos dzērienus. Īpaši iecienīta ir kafejnīcas terases uz ūdens, no kurām ērti vērot veikbordistu treniņus.

12. Neaizmirsti nobaudīt Liepājas īpašo ēdienu “Liepājas Menciņi”

Slavenā Liepājas Menciņi recepete pagatavota pēc senas Dienvidkurzemes receptes. Apdūmota menca ar kartupeļiem, sīpoliem un zaļumiem, sacepta keramikas podiņā.

13. Šī gada oktobra beigās ieplāno pastaigu “Izgaismotā Liepāja” apmeklējumu!

No 21. līdz 24. oktobrim katru vakaru pasākums priecēs ar vairāk nekā 20 gaismas objektiem, instalācijām un priekšnesumiem. Četru dienu garumā katru vakaru liepājnieki un pilsētas viesi varēs aplūkot gaismās pārvērsto Liepāju un kājām izstaigāt īpaši radītu gaismas objektu maršrutu.

Vairāk: https://www.liepaja.lv/pastaiga-izgaismota-liepaja…/

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts