fbpx

Āgenskalns – zaļais Pārdaugavas centrs un seno namu mājvieta

Āgenskalns ir Rīgas pilsētas daļa Pārdaugavā, kurai raksturīgi lapu koki, saulaina un mājīga ainava. Šejienieši lepojas ar vēsturisko arhietktūru, plašajiem parkiem, zaļajiem māju pagalmiem, tirdziņiem un dažādu veidu pasākumiem, kas ir iecienīti arī citu apkaimju iedzīvotāju vidū. 

Āgenskalns jeb Hāgenskalns

Hāgenas muiža senā glezna
Foto no Facebook žurnāla “Par Āgenskalnu”

Nosaukums “Āgenskalns” cēlies 17. gadsimtā no tiesneša Henriha fon Hāgena uzceltās muižiņas. Vēsturiski Āgenskalna apbūve veidojās Meža, Sētas un Nometņu ielas krustpunkā un pamazām paplašinājās gar Nometņu ielas abām pusēm. Kopš 17. gadsimta beigām te pakāpeniski veidojās turīgo latviešu slānis, kas galvenokārt bija iesaistīti tirdzniecības palīgamatos – preču transportā, šķirošanā un svēršanā.

Sarkano lukturu iela Klīversalā

Kuģi Klīversalā 19.gs.
Bilde no Facebook žurnāla “Par Āgenskalnu”

Klīversalas Daugavas krasts 19.un 20. gadsimtu mijā bija milzīgās Rīgas ostas aktīvas darbības zona. Klīversalā jau bija vairāki lieli traktieri un pat savs “sarkano lukturu” kvartāls Valguma ielā. Tajā atradās vismaz seši pilnīgi legāli publiskie nami ar apmēram 60 darbiniecēm. Par eksotiskāku un ne tik legālu iestādi min Tuzova “badeanštalti” Grāvju ielas galā. Tas bijis pirts, kroga un bordeļa apvienojums. 

Naftas tornis, kas pielāgots televīzijas vajadzībām

Instagram: @kristapsb97

Varenais tornis Nometņu ielas pagalmā parādījās 1955. gadā. Interesanti, ka 110 m augstais televīzijas tornis ir pielāgots naftas urbšanas tornis, kuru te atgādāja no Kaspijas jūras naftas atradņu platformām.

TV tornis un televīzija te strādāja līdz pat astoņdesmitajiem gadiem, kad Zaķusalā uzcēla jauno TV kompleksu. Neskatoties uz industriālo izskatu, tas iesakņojusies iedzīvotāju prātos un tiek uzskatīts par vienu no Āgenskalna simboliem.

Spožais 1930. gadu Latvijas portrets Leonīda Leimaņa filma “Pie Bagātās kundzes”

Puķu un Tirgus ielas krustojums
Foto: Egons Lācis

50 gadus āgenskalnieši ļoti lepojas ar režisora Leonīda Leimaņa filmu “Pie bagātās kundzes”, kur daudzas epizodes ir nofilmētas apmēram 50 metru diametra laukumiņā Tirgus un Puķu ielas stūrī. Tieši šeit radās pirmais Āgenskalna tirgus.

Harizmātiskā latviešu teātra režisora un Dailes teātra dibinātāja Eduarda Smiļģa muzejs

Izcilais režisors un Dailes teātra dibinātājs Eduards Smiļģis bija neparasta personība, un arī viņa nams, kurā tagad iekārtots Teātra muzejs.

Runā, ka viens no interesantākajiem tā eksponātiem ir pats muzeja nams un tā brīnišķīgais dārzs, kas atrodas zaļās Pārdaugavas sirdī, Āgenskalnā. Līdzās pastāvīgajai ekspozīcijai, muzejs veido izstādes, organizē interesantus sarunu vakarus ar Latvijā iemīļotiem režisoriem un aktieriem.

Teātra muzejā ir gan meistara kabinets, gan senā Dailes teātra skatuve, gan dārza strūklaka un pilij raksturīga ieeja. Šobrīd namā saminieko Eduarda Smiļģa Teātra muzejs, Latvijas Kultūras akadēmija un “Dirty Deal Teatro”.

Gaismas pils – moderna arhitektūra, kas padara Rīgu unikālu

Iepretim Vecrīgai Daugavas kreisajā krastā paceļas Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka – Gaismas pils – viena no vērienīgākajām kultūras būvēm Latvijā.

Vai zināji, ka iespējams skatīt arī bibliotēkas virtuālo tūri? Skatīt: http://ture.lnb.lv/tour/lv.html

Kalnciema kvartāls – viens no dzīvīgākajiem kultūras centriem Rīgā

Šeit regulāri notiek brīvdabas mūzikas koncerti, pasākumi ģimenēm un bērniem, izglītojoši semināri, mākslas izstādes un citi pasākumi. Īpaši lielu popularitāti iemantojis zemnieku un amatnieku tirdziņš, kas norisinās katru sestdienu.

Kalnciema kvartāla pagalmā atrodas Koka arhitektūras centrs, mākslas galerija, dizaina salons, vīnu veikals un restorāns. Savukārt birojos saimnieko mediju speciālisti, arhitekti un citu radošo nozaru profesionāļi.

Amatnieku tirdziņš Kalnciema kvartālā

Distanču slēpošana Uzvaras parkā

Līdz ar sniegu un gaisa temperatūras pazemināšanos Uzvaras parks tiek sagatavots distanču slēpošanai. Slēpošanas trase ir apgaismota un ir iespēja slēpot kaut visu diennakti. Par distanču slēpošanas trases izmantošanu nav jāmaksā.

12 m augstais Gandrs klinšu kāpšanas tornis

Kalnciema ielā 28 atrodas Gandrs klinšu kāpšanas tornis, kur drosmīgajiem dota iespēja pierādīt savas prasmes klinšu kāpšanā, kāpjot pa mākslīgi veidotām klinšu kāpšanas aizķerēm. Šeit iespējams izmēģināt trīs dažādas grūtības pakāpes kāpšanas trases.

Tornis atrodas Hartmaņa muižas parkā, kas ir aprīkots soliņiem un galdiem, pie kuriem nesteidzīgi baudīt maltīti un atpūtu, velosipēdu novietnēm, pievilkšanās stieni, slackline līdzsvaralenti un campus board boulderinga sienu.

Gardēžu pieturvietas Āgenskalnā

Restorāns “Fazenda”
Foto: Egons Lācis

Rosīgajā Āgenskalna centrā, Nometņu un Slokas ielas krustojumā, atrodas dažādas iemīļotas kafejnīcas, restorāni. Dodies baudīt unikālo Āgenskalna arhitektūru rudens nokrāsās, un pēc laiskas pastaigas baudi gardu maltīti rīdzinieku iemīļotajā restorānā “Fazenda”, kur veiksmīgi sajaucas vidusjūras valstu lauku šarms ar latviskiem elementiem.  

Savukārt, ja esi burgeru cienītājs, tad zini, ka turpat aiz stūra saimnieko burgernīca “Street burger”, kur ēdienkartē sev gardu maltīti atradīs arī veģetārieši un vegāni.

Konditorejas izstrādājumu cienītāji pie siltas tējas vai kafijas malka varēs baudīt svaigi ceptas smalkmaizītes un kūciņas kafejnīcā “Kūkdari”. Savukārt, ja vēlies baudīt kafiju pa ceļam, tad zini, ka pretim “Kūkdari” atrodas studentu iemīļotais “Caffeine “, kur varēsi baudīt dažādas kafijas garšas ikviena gaumē. Atceries, ka pērkot kafiju savā līdzņemšanas krūzītē – saņemsi 10% atlaidi.

Āgenskalns – zaļais Pārdaugavas centrs un seno namu mājvieta

Foto: Egons Lācis

Akmens bruģis, Arkādijas parks, nelielas koka mājas un pirmskara celtnes, “Stradiņu” slimnīca, bibliotēka un tirgus – tās ir tikai dažas vietas un iezīmes, kas vairumam rīdzinieku asociējas ar Āgenskalnu. Iedzīvotājus valdzina plašā Āgenskalna zaļā zona – Uzvaras parks, Māras dīķis un Arkādijas parks.

Ļaujies Āgenskalna valdzinājumam un dodies baudīt zelta rudeni tepat mājīgajā Pārdaugavas centrā.

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts