fbpx

Ceļot un ēst: ko labu nobaudīt Turcijā, Grieķijā un Tunisijā

Ēšana un tradicionālo maltīšu nobaudīšana ir neatņemama laba ceļojuma sastāvdaļa, jo katras valsts kulinārais mantojums ir aizraujošs stāsts, kas palīdz vēl vairāk izprast valsts kultūru un paražas. Ēdienu baudīšana ceļojumos noteikti paplašinās tavu redzesloku un iemācīs, kā padarīt savu ēdienkarti bagātīgāku arī esot mājās. Apskatīsim, ko labu, interesantu un – pats galvenais – tradicionālu nobaudīt, viesojoties Grieķijā, Turcijā un Tunisijā.

Turcija

Valsts ir liela un katram tās reģionam ir kas īpašs, ko piedāvāt, bet ikviens zina, ka Turcijā noteikti jānobauda gaļa dažādās variācijās.

İskender kebab

Šis ēdiens nāk no Turcijas ziemeļrietumiem, un tiek uzskatīts par vienu no populārākajiem ēdieniem šajā reģionā. Tas sastāv no plāni sašķēlētas jēra vai liellopa gaļas, kas pārlieta ar siltu tomātu mērci. Ēdienu pasniedz ar jogurtu un sviestu, kā arī svaigu maizi, kas šo maltīti padara vēl neaizmirstamāku.

Gozleme

Iespējams, viena no vienkāršākajam turku ātrajām uzkodām, kas ļoti noder, kad vajag žigli  remdēt izsalkumu. Tā ir līdzīga pankūkai un tiek pagatavota no izrullētas mīklas. Gozleme ir pieejama ar dažādiem pildījumiem, piemēram, gaļu, sieru, dārzeņiem vai kartupeļiem.

Kumpir

Tā vien šķiet, ka latvieti ar kartupeli nepārsteigsi, tomēr dod turkiem iespēju, jo šis ēdiens ir ļoti garšīgs un barojošs. To pagatavo, milzīgu kartupeli pārgriežot uz pusēm un dāsni piepildot ar sviestu un svaigo sieru. Pārējās sastāvdaļas ir tavā ziņā – dažādi dārzeņi un salāti, desiņas, kukurūza, kečups, jogurts, olīvas, kuskuss un vēl, un vēl.

Simit

Vēl viens ļoti populārs un, iespējams, lētākais ielu ēdiens Turcijā. Tā ir apaļa maizīte, kuras kraukšķīgo garozu klāj sezama sēklas. To var ēst tāpat vai kopā ar džemu, krēmsieru vai šokolādes krēmu.

Dondurma

Tas ir turku saldējums, kurš šķietami ne ar ko neatšķiras no citiem saviem sugas brāļiem, taču nopērc to un redzēsi, ka maldījies. Pirmkārt, šī saldējuma pārdevēji ir izslavēti šovmeņi un pats pirkšanas process ir īsta izrāde. Otrkārt, arī garša tam ir neatkārtojama – tas nekūst un tam ir interesanta, staipīga konsistence.

Grieķija

Arī šī valsts var lepoties ar krāšņu un neatkārtojami baudāmu vietējo virtuvi, par kuru varētu runāt stundām. Ja esi Grieķijā, nepaej garām šādiem ēdieniem:

Dolmadakia

Tās ir ar maltu jēra vai liellopu gaļu un rīsu masu pildītas vīnogu lapas. Tradicionāli tā ir uzkoda, kuru pasniedz ar citrona šķēlītēm un mērcēm.

Fava

Šis ēdiens īpaši populārs Santorini salā, tomēr labās garšas un vienkāršo sastāvdaļu dēļ izplatīts arī citviet Grieķijā. Tas ir šķelto zirņu biezenis, kas papildināts ar garšaugiem, olīveļļu un garšvielām. Arī to bauda kā uzkodu kopā ar svaigi ceptu maizi.

Choriatiki

Ja esi Grieķijā, noteikti nobaudi šo ēdienu un tu sapratīsi, ko patiesībā nozīmē grieķu salāti. Sastāvdaļas it kā ir vienkāršas, bet kopā veido neatkārtojamu garšu: tomāti, olīvas, gurķi, lielos gabalos sadrupināts fetas siers, ko var aizdarīt ar olīveļļu, etiķi, sāli vai pipariem.

Moussaka

Šis ēdiens ir Grieķijas leģenda un to reizēm salīdzina ar itāļu lazanju. To var atrast teju katrā tavernā Grieķijā un tā tiek pagatavota no tomātu mērcē saceptas maltas gaļas, kas sapildīta starp izklātiem baklažānu sloksnītēm un aizdarīta ar krēmīgu mērci. Ja pasūti šo ēdienu, rēķinies, ka vari iztikt bez uzkodām, jo tas ir ļoti, ļoti barojošs.

Retsina

Grieķijā populārs vīns, kurš tiek gatavots vismaz 2000 gadu un tam ir interesanta piegarša, jo, lai tas labāk uzglabātos, tradicionāli tika izmantoti priežu sveķi. Lai arī mūsdienās ir citi veidi, kā uzglabāt un nesabojāt vīnu, unikālās priežu piegaršas dēļ senā tradīcija tiek turpināta.  

Tunisija

Tunisijas virtuve ir krāsaina, pikanta, garšām un smaržām bagāta, kā arī visai veselīga.

Shakshuka

Šo ēdienu par savu tradicionālo sauc vairākās valstīs, arī Tuvajos Austrumos, piemēram, Jordānijā un Izraēlā. Šakšuka ir sātīgs, sautējumam līdzīgs ēdiens, kas tiek pagatavots no tomātiem, sīpoliem, ķiplokiem, zaļās paprikas, kā arī citām sezonālajām sastāvdaļām. Pa virsu šim sautējumam tiek uzsistas olas, ļaujot tam visam kopā lēni sautēties.  To pasniedz ar svaigu maizi, kuru var iegremdēt garšām bagātīgajā mērcē.

Couscous

Kuskuss ir viens no zināmākajiem produktiem Ziemeļāfrikā, kuru pasniedz kā piedevu gaļai vai zivij. Tas ir no smalkiem kviešu miltiem pagatavots graudaugu produkts, kuru papildina ar kartupeļiem, tomātiem, cukini, burkāniem, ķirbjiem un citiem dārzeņiem, kā arī garšvielām, žāvētiem augļiem un riekstiem.

Tunisiešu salāti

Ja esi noguris no eksotiskām garšām un vēlies nobaudīt ko vieglu, tad izvēlies tunisiešu salātus, kurus pagatavo no sagrieztiem tomātiem, sīpoliem un gurķiem, un aizdara ar olīveļļu, olīvām un citronu sulu. Dažreiz pavāri mēdz pievienot arī pupas, olas un tunci, lai padarītu tos sātīgākus un olbaltumvielām bagātākus.

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts