fbpx

Ceļotāja un tūrisma profesionāļa Harija Egliena padomi labākai ceļošanai

Harijs Egliens jau vairāk nekā dekādi visu savu brīvo laiku un līdzekļus velta pasaules apceļošanai, un pēdējos dažus gadus nodarbojas ar to arī profesionāli – gan kā ceļojumu plānotājs, gan gids un grupu vadītājs, izvedot ceļot kāros latviešus pa tuvām un tālām zemēm: sākot ar līkumiņu tepat Eiropā, beidzot ar tik eksotiskām valstīm kā Irāna un Mjanma. Harijs ir gatavs padalīties savā pieredzē, tāpēc apkopojam viņa sniegtos padomus veiksmīgam atvaļinājumam.

Plāno un nerīkojies spontāni

Labi izdevies ceļojums bez iepriekšējas plānošanas ir Holivudas kino industrijas radīts mīts. Patiesībā deviņos gadījumos no desmit saskarsies ar problēmām, no kurām būtu varējis izvairīties, ja pirms tam veltītu mazliet laika izpētei. Nē, nē, es nesaku, ka spontāni ceļojumi ir lemti neveiksmei. Ja ceļojumā dodas svaigi iemīlējies pārītis, neērts viesnīcas numurs vai kāda cita nejēdzība, visticamāk, paliks pat nemanīta. Ja tev ir svarīgs komforts un nav vienaldzīgs ceļojuma iznākums, silti iesaku plānot. Jo vairāk laika veltīsi izpētei, jo labāk varēsi reaģēt dažādās situācijās. Ja neplānosi, tev nāksies ņemt to, kas citiem palicis pāri. Plānošana palīdzēs ietaupīt laiku, naudu un ļaus tev paveikt vairāk.

Sociālajos tīklos bieži redzu sapņainus stāstus par klīšanu pa “mazajām ieliņām”, bet tev sākumā taču jāuzzina, kur tās mazās ieliņas vispār ir, pretējā gadījumā var nākties klīst gar purčika tipa blokmājām, un tur jau nu nekādas sociālajiem tīkliem piemērotas bildes vis nesanāks.

Ja jūti, ka meklēšana un plānošana tev tik labi nepadodas, vienkārši uztici savas brīvdienas profesionāļiem. Ja neesi pieredzējis ceļotājs, apdomā iespēju doties grupu tūrē vai, ja gribi brīvdienas pavadīt kādā kūrortā jūras tuvumā, iegādājies jau sakomplektētu pakalpojumu. Paskaidrošu – kāpēc tā. Pirmkārt, tas ir daudz drošāk. Ja notiks kas neparedzēts, piemēram, aviokompānijas darbinieku streiks, problēmas ar istabiņu viesnīcās, dabas stihija vai kāds cits incidents, kas bojās tavu ceļojumu, tavs vienīgais pienākums būs apsēsties un gaidīt, kamēr problēmu atrisinās tava ceļojumu aģentūra. Turklāt likumdošana paredz, ka gadījumā, ja absolūti viss lūst un plīst, ceļojuma organizētājs ir spiests rūpēties par to, lai tu veiksmīgi un maksimāli ātri nonāc mājās. Tas nozīmē, ka tu nekad nepaliksi viens pats, piemēram, Turcijā bez iespējas nokļūt dzimtenē. Otrkārt, tas ir lētāk un ērtāk, jo tev pašam nav jālauza galva, kā savienot lidojumus, kā nokļūt no lidostas viesnīcā, kā nokļūt apskates objektos. To visu tavā vietā nokārtos cilvēki, kuri ļoti labi zina, ko dara. Treškārt, ja svešvalodas nepārzini tik labi, cik gribētos, būs daudz vieglāk, ja dosies organizētā braucienā. Ceturtkārt, tu ietaupīsi naudu, jo ceļojumu aģentūras un tūroperatori viesnīcas, lidojumus un citus pakalpojumus var iepirkt krietni lētāk nekā privātpersonas. Piektkārt, tev nebūs jātērē savs dārgais laiks, plānojot, meklējot, lasot un rezervējot lidmašīnu biļetes, naktsmītnes u.c.

Ietaupi

Kad ceļoju, vienmēr padomāju, kā samazināt izmaksas, lai varētu izdarīt vairāk, aizbraukt tālāk vai biežāk:

  • Piemēram, ja tavs lidojums ir rīta pusē, apdomā, vai nebūtu prātīgāk nakti pārlaist lidostā, ietaupot naudu par viesnīcu. Pirms tam vari izpētīt, kādas izklaides ir pieejamas lidostā. Ja tā ir liela un svarīga, vari būt drošs, ka tur nenāksies nīkt garlaicībā. Vispār nakts lidostā ir labs veids, kā pieķerties un izlasīt grāmatu, kurai nekad nav laika, vai noskatīties piecas seriāla sērijas no vietas un nejusties par to slikti. Turklāt internetos pieejamas pat vairākas “gulēšana lidostā” vietnes (piemēram, sleepinginairports.net), kur teju katra lidosta ir citu ceļotāju aprakstīta – kur atrast ērtāko, nomaļāko, mīkstāko guļvietu, un vai vispār tādas pieejamas.
  • Ļoti labi naudu var ietaupīt arī, ja taksometru vietā izvēlies vietējo sabiedrisko transportu vai ej kājām. Tā tu redzēsi vairāk īstās, vietējās dzīves un ceļā no punkta A uz punktu B noteikti atradīsi kaut ko, kur piesiet aci. Turklāt 2-3 kilometru attālumi bieži vien kājām noejami pat ātrāk nekā ar transportu. Dažās pilsētās arī lidostas ir gana tuvu centram, un, ja vien neesi nokrāmējies milzu somām, arī tādu gabalu var veikt kājām – pirms tam gan noteikti kārtīgi jāizpēta karte, jo gadās, ka lidostas ir pat 50 kilometru attālumā no apmeklējamās pilsētas.
  • Vēl ieteiktu pirms došanās ceļā pārcilāt atlaižu kartes savā makā. Piemēram, ja esi students, noteikti paņem līdzi dokumentu, kas apliecina šo statusu, un uzrādi to visur, kur no tevis gaida ieejas maksu. Iespējams, varēsi maksāt mazāk. Tas pats attiecas uz pensionāriem – savu kartiņu vicināt sejā vari visiem, sākot ar muzejiem, beidzot ar sabiedrisko transportu.
  • Bieži visai augstas izmaksas veido dažādas uzkodas un dzērieni lidostās, kur uzcenojums var būt desmitkārtīgs, ja ne vairāk. Tagad, kad rūpes par vidi kļuvušas tik svarīgas kā nekad, katram sevi cienošam pilsonim ir pašam sava ūdens pudelīte, kuru Eiropas Savienībā un citās attīstītās valstīs bez bailēm var uzpildīt no krāna. Ja brauc uz citām valstīm, tur gan labāk pameklēt ūdeni pudelēs. Savukārt uzkodas var sagatavot mājās vai nopirkt kādā no lielveikaliem pirms došanās uz lidostu.
  • Bezmaksas ekskursijas jeb free tours. Šī ir laba opcija, kā iepazīt apkārtni, Ja zini kādu no lielajām valodām – angliski atrodamas teju katrā pieklājīga izmēra pilsētā, lielākajās notiek ekskursijas arī spāniski, bet pavisam lielajās, piemēram, Romā, arī krieviski. Par ekskursijām jāmaksā nav, tomēr, ja to izbaudījāt, pieklājīgi ir atstāt gidam dzeramnaudu. Vēlamā dzeramnaudas summa ir 5-10 eiro no cilvēka, kas ir krietni lētāk nekā klasiskās ekskursijas. Informāciju par to varēsi atrast internetā vai vietējā tūrisma informācijas centrā.

Nobaudi vietējo virtuvi

Un to tu reti kad varēsi atrast lielo apskates objektu tuvumā. Kā zināt, kur meklēt vietējo virtuvi? Aptaujā cilvēkus uz ielas, noskaidro, kur viņi ēd. Ja redzi, ka ieteiktajā vietā ir daudz cilvēku, lieliski! Tas nozīmē, ka tā ir iecienīta, pasniegtais ēdiens būs svaigs un arī higiēnas prasības ir daudz maz līmenī. Nebaidies no ielu ēdiena, jo tas tiek pagatavots tavā acu priekšā. Arī ja uz pirmo acs uzmetienu pagatavošanas metodes var šķist mazāk higiēniskas, paturi prātā, ka tu nekad nezini, kas notiek šķietami glaunāka restorāna virtuvē – visticamāk, tieši tas pats. Dažās valstīs vietas, kuras apmeklē tikai vietējie, var atpazīt pēc tā, ka nav pieejamas ēdienkartes svešvalodās un darbinieki īsti nevar izskaidrot, ko var tev piedāvāt – un parasti tieši šīs ēstuves izrādās paši lielākie gastronomiskie piedzīvojumi.

Neiepērcies

Arī es mēdzu mājās pārvest nevajadzīgus priekšmetus un lietas, kas man patiesībā it nemaz nav vajadzīgas, tāpēc esmu sapratis, ka vislabāk ir neiepirkties. Ja tomēr ļoti, ļoti vēlies kaut ko nopirkt, tad iesaku vēl mājās izveidot sarakstu ar vajadzīgiem priekšmetiem un kaut ko no tā iegādāties ceļojumā. Kaut vai jaunu pannu! Tas ir daudz labāk par kaudzi štruntīgu magnētiņu vai citiem krāmiem, kuriem nav nekāda praktiska pielietojuma. Skaidrs, ka arī mājās palikušie gaida, ka atvedīsi kādu suvenīru. Ieteiktu klasiskos sīkumus no tūristu bodēm aizstāt ar kaut ko apēdamu vai izdzeramu. Ja ved ēdamo sev, negaidi kādu īpašu brīdi, kad to atvērt un apēst, jo galu galā vilksi laiku tik ilgi, ka tai olīvu bundžai beigsies derīguma termiņš un tāpat nāksies visu izgāzt atkritumos. Ko taupa taupītājs, to laupa laiks!

Iepazīsti vietējo kultūru un ļaujies

Droši vien būsi pamanījis, ka itāļu restorāni ir visur, bet diez vai tā būs vieta, kur iepazīt vietējo virtuvi, ēšanas kultūru vai vispār satikt kaut vienu vietējo dvēseli. Arī lielos kūrortos var uziet autentiskas vietas. Vienkāršākais būs pabraukt ar vietējo pilsētas transportu, ieiet pārtikas veikalā, daudzdzīvokļu namu pagalmā. Zinu, ka pašā sākumā piekodināju visu rūpīgi saplānot, bet beigās tomēr gribu piebilst, ka šad tad vajag arī ļauties. Ja ieraugi visskaistāko “mazo ieliņu”, kuras nav tavā plānā, met sarakstu pie malas. Tu drīksti kādreiz būt arī spontāns. Es atļauju, hehe.

Visiem vienmēr patīk pastrīdēties, kurš ir ceļotājs, bet kurš tūrists, kurš ceļo labāk un pareizāk, bet kurš no tā neko nejēdz. Manuprāt, šādiem statusiem nav nekādas nozīmes, galvenais, lai katrs ceļotājs, lai kādi būtu ceļošanas mērķi un motivācija, justos labi, komfortabli, un savu piedzīvojumu izbaudītu. Uzkrātā pieredze gan daudz ceļojot pašam, gan pavadot latviešu ceļotāju grupas tuvos un tālos ceļojumos, gan uzņemot ārvalstu tūristus Latvijā, ļāvusi novērot, ka teju visi meklē vairāk vai mazāk vienu un to pašu – autentisku pieredzi un labu atpūtu.

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts

1 Comment

  • […] Matijs stāsta, ka veiksmīga ceļojuma atslēga ir ne tikai sen kārots galamērķis un lieliska kompānija, bet arī gudra plānošana. “Ceļojumu plānošana patiesība ir ļoti interesants process, jo īpaši tādēļ, ka ir iespējams iztēloties sevi it visur. Tā ir cita veida ceļošana.” Praktiski pieejot ceļojuma plānošanai, iespējams ne tikai ietaupīt līdzekļus, bet arī atrast tūristiem apslēptās un vietējiem iedzīvotājiem iemīļotās vietas. Šobrīd cilvēki ir atvērti virtuālai komunikācijai visā pasaulē. Izmanto šo laiku, lai uzzinātu interesanta galamērķa vietējo iedzīvotāju noslēpumus, lai nākotnē Tu varētu gūt pašu labumiņu no tā, ko pasaule piedāvā. Šajā laikā cilvēki labprātīgi rod laiku, lai dalītos stāstos, par to, kas pašiem mīļš un nozīmīgs. Vairāk par ceļojuma plānošanu lasi blogā ceļotāja un tūrisma profesionāļa Harija Egliena padomi labākai ceļošanai. […]

Comments are closed.