fbpx

Izplatītākās krāpšanas shēmas, kuras jāzina katram ceļotājam

Pat pieredzes bagātākie ceļotāji vismaz reizi dzīvē ir “iekrituši” uz kādas mazākas vai lielākas krāpšanas ēsmas ceļojuma laikā, kas tikai pierāda – tūristu apkrāpēju shēmas kļūst arvien rafinētākas un smalkākas, tāpēc šajā rakstā apskatīsim izplatītākās ēsmas, cerot, ka krāpnieki nesabojās jūsu garastāvokli vai pat visu atpūtu.

Izsalcis bērns

Kurš gan spēj turēties pretī, ja palīdzību lūdz bērns! Protams, ir jābūt iejūtīgam, taču lielos tūrisma galamērķos jāņem vērā, ka tā var būt atstrādāta shēma, kuras īstenošanai tiek izmantoti mazāk aizsargātie sabiedrības locekļi, piemēram, bērni no nabadzīgām ģimenēm. Reizēm vecāki paši bērnus izdzen uz ielas pelnīt naudu, lai gan patiesībā viņiem tajā laikā būtu jāsēž skolas solā un jāiegūst zināšanas, kas nākotnē palīdzēs dzīvot labāk.

Ja tev tuvojas bērns, kurš lūdz naudu vai mēģina kaut ko pārdot, neuzķeries! Krāpnieku izdoma ir krāšņa – ir novēroti gadījumi, kad bērns uzreiz paziņo, ka viņš nelūdz naudu, bet gan vēlas, lai viņam nopērk ko ēdamu, un ved pie tirgotāja, kurš pārdos jums ēdienu. Tomēr bērnelis, visticamāk, vēlāk to atdos atpakaļ tirgotājam… Kā tā vietā rīkoties? Labāk paspēlējies ar bērnu, uzspēlē plaukstiņpolku vai iemāci dažas frāzes kādā svešvalodā. Jo mazāk tūristi uzķersies uz bērna iesmas, jo lielākas būs cerības, ka ubagojošie bērni aizies uz skolu un apgūs zināšanas.

Salūzis taksometra skaitītājs

Taksometru vadītāji nereti mēdz iedzīvoties uz apjukušu tūristu rēķina, tāpēc vienmēr, pirms kāp iekšā, vienojies par noteiktu summu un netici stāstiem par salūzušu skaitītāju. Ja nevienosies par samaksu vēl pirms iekāpšanas, 95% iespējamība, ka samaksāsi krietni vairāk. Pirms doties ceļojumā vislabāk noskaidrot, vai valstī, kuru apceļosi, nedarbojas kāda lietotne, piemēram, “Uber”, “Bolt” u.c., kur samaksa par braucienu ir fiksēta un tarifs visiem ir viens.

Ja taksometra vadītājs norādīs, ka brauks pēc skaitītāja, noteikti noskaidrojiet, kāda ir iekāpšanas maksa un tarifs par kilometru, lai vēlāk nebūtu nepatīkamu pārsteigumu. Kā zinām, šādas shēmas darbojas arī Rīgā, kur ārzemnieki par braucienu no lidostas uz centru dažreiz ir spiesti šķirties pat no 60 eiro.

Lūgums parakstīties un norādīt, cik lielu ziedojumu dosiet

Lielajās Eiropas pilsētās daudzi būs pamanījuši it kā parakstu vācējus. Sākumā šķiet, kāpēc gan neparakstīties par kāda sāpīga temata risinājumu, taču, parakstu lapā atklājas, ka tas patiesībā ir ziedojuma lūgums un jums ir jāieraksta summa, kuru atvēlēsiet. Interesanti, ka augstāk atstātajos parakstos figurē patiešām iespaidīgas naudas summas, piemēram, 50 vai 100 eiro, un mirkļa impulsā rodas sajūta, ka nedrīkst atpalikt, tāpēc ceļotāji bieži vieglu roku atdod vairākus desmitus eiro, taču to, ka ir apkrāpti, saprot tikai pēc tam. Laipni paskaidrojiet, ka jums nav laika vai vislabāk vispār neiesaistieties nekādās sarunās, lai arī cik uzmācīgs vai tieši pretēji – pieklājīgs nebūtu paraksta lūdzējs.

Bezmaksas ziedi vai aprocītes

Šo shēmu bieži īsteno ar pāriem. Sievietei tiek it kā uzdāvināti ziedi, bet vīrietim par to tiek lūgta samaksa. Vai bērnam tiek uzsieta dažus centus vērta draudzības aprocīte, kuru atpakaļ nepieņem, bet pieprasa par to vairākus eiro. Nepieņemiet neko no svešiniekiem, jo tas ir siers peļu slazdā!

Izpalīdzīgais garāmgājējs

Jūs ejat pa ielu, bet te pēkšņi virsū uzlīst šķidrums vai notiek kāda cita šmuce, un drīz vien klāt ir izpalīdzīgs garāmgājējs, kurš steidz jūs satīrīt. Kamēr tiek novērstas sekas, patiesībā jūs tiekat nevis notīrīts, bet veikli aptīrīts, no kabatām vai somas izvelkot visu, ko vien var izvilkt. Ticiet, šie cilvēki ir profesionāļi un jūs pat aci nepagūsiet pamirkšķināt, kā paliksiet bez maka, pases vai telefona.

Izpalīdzīgais svešinieks

Jūs ejat uz autobusu, vilcienu, muzeju vai kādu citu vietu, taču klāt ir izpalīdzīgais svešinieks, kurš zina stāstīt, ka šī vieta šodien ir slēgta, piedāvājot jums izpalīdzēt un atrast alternatīvu. Tādā veidā jūs tiekat aizvesti uz dārgu tūrisma ofisu vai tepiķu veikalu, kur jūs veikli apvārdo un izvilina no jums naudu. Šie svešinieki mēdz būt ļoti harizmātiski, labi ģērbti, patīkami, uzticību viesoši vai pat agresīvi. Ja jūtat, ka kāds uzstājīgi mēģina jums kaut ko iestāstīt, labāk pavaicājiet vēl kāda garāmgājēja viedokli vai paskaidrojiet, ka vēlaties pārliecināties paši, ka, piemēram, jums vajadzīgais autobuss šodien patiešām nekursē. Ja jūtat agresiju no cilvēka puses, uzvedieties skaļi, lai pievērstu apkārtējo uzmanību.

Pazaudētais maks

Jūs ejat pa ielu, bet te pēkšņi jums pie kājām nokrīt maks. Jūs, labu gribēdami, protams, to paceļat un meklējat īpašnieku, kuru drīz vien arī atrodat. Taču gaidītās pateicības vietā īpašnieks saceļ brēku, ka makā bija nauda, taču tagad tā pazudusi un jūs to esat paņēmis. Te var piesteigt viltus policists, kurš liek jums atdot naudu. Tā jūs vienā minūtē varat kļūt pat par vairākiem simtiem eiro nabagāki. Ja jūsu priekšā kādreiz kaut kas nokrīt, neko neceliet un neņemiet rokās, jo tā var būt rafinēta krāpšanas shēma.

Viltus policisti

Arī viltus policisti nav retums. Viņi vienmēr atradīs, par ko piekasīties. Piemēram, pieprasīs kaut kādu īpašu dokumentu un, ja nespēsiet to uzrādīt, steigs it kā izrakstīt soda kvīti. Ja jūtat, ka kaut kas nav kārtībā, labāk paziņojiet, ka zvanīsiet policijai, lai pārbaudītu, vai šāda persona patiešām ir tiesīga iekasēt no jums naudu. Tāpat jebkuras valsts policijas pārstāvim jāspēj uzrādīt sava dienesta apliecība. Nekautrējieties to pieprasīt!

Visi citi aizdomīgie tipi

Kā jau minējām, krāpnieki ir ļoti naski jaunu un slīpētu shēmu izgudrošanā, tāpēc esiet modri. Tas nenozīmē, ka jābaidās no katra sastaptā cilvēka, bet daži drošības pasākumi nevienam nekad nav kaitējuši, tāpēc:

  • Turiet naudu, maku, dokumentus un citu vērtīgo vietās, kur zagļi tām nevar viegli piekļūt;
  • Neturiet visu ceļojumam paredzēto naudu vienā vietā vai vienā bankas kartē, lai gadījumam, ja tomēr kāds pamanīsies jūs apzagt, nepaliktu pavisam bez līdzekļiem;
  • Atcerieties, ka laipni cilvēki ir visur, taču diez vai populārā tūristu galamērķī kāds gribēs jums kaut ko dot par velti. Ja piedāvājums izskatās pārāk labs, lai būtu patiesība, iespējams, tā ir shēma;
  • Ja jūsu intuīcija saka, ka kaut kas nav labi, iespējams, ir vērts tajā ieklausīties;
  • Ja jūtat, ka kāds mēģina jūs apzagt vai apmānīt, nekautrējieties un sauciet pēc palīdzības garāmgājējus, zvaniet policijai un pastāviet par savām tiesībām!

Kāpēc tomēr labāk nebaidīties?

Kā redzat, viltīgu shēmu ir daudz, taču, ja būsiet par tām informēti, ir lielāka cerība, ka krāpniekiem neizdosies īstenot savus nekrietnos nodomus.

Tikai nepadomājiet, ka ceļošana ir nedroša! Nebūt nē. Sliktās lietas mēdz notikt, taču tik reti, ka tā dēļ nevajadzētu laupīt sev citu zemju iepazīšanas prieku. Esiet modri un viss būs kārtībā! Lai izdevies ceļojums!

Izlasi arī mūsu rakstu par to, kas jāzina, ja nekad neesi ceļojis un domā, ka netiksi galā.

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts