fbpx

Kā pārvarēt bailes no lidošanas?

Bailes no lidošanas ir tikpat senas, cik pasažieru aviopārvadājumi, un, ja tic statistikai, tad šīs emocijas piedzīvo 30% cilvēku. Tātad varam pieņemt, ka katrā izpārdotā reisā ir vairāki desmiti cilvēku, kuri visu lidojumu jūt nemieru, satraukumu vai pat paniku. Dažus tas attur no ceļošanas uz tālākām zemēm un liedz izbaudīt to patīkamo kontrastu, ko sniedz iespēja dažu stundu laikā no drēgnās Rīgas nokļūt kādā siltā un eksotiskā zemē. GoTrip.lv apkopoja padomus un ieteikumus, kas palīdzēs tikt pāri šīm bailēm.

Te gan jāņem vērā fakts, ka tas, kas der vienam, var nederēt otram, tāpēc ir svarīgi pajautāt sev, kas tieši lidojumos tevi biedē, un atrast savu “lidojuma izturēšanas stratēģiju”, kas laika gaitā pavisam noteikti var kļūt par “lidojuma izbaudīšanas stratēģiju”.

Lasi arī: Kāpēc cilvēki aplaudē lidmašīnās?

Iespēja avarēt ar lidmašīnu ir tik maza, ka pat nav jēgas rēķināt

Tomēr daži aprēķini internetā ir atrodami. Piemēram, respektablais medijs “The Economist” reiz aplēsis, ka iespēja avarēt ir 1 pret 5,4 miljoniem, savukārt citas aplēses liecina, ka tas varētu būt pat 1 pret 11 miljoniem, bet, ņemot vērā nemitīgi pieaugošos drošības standartus, izredzes avarēt kļūt vēl niecīgākas. No tā varam secināt, ka laimēt lielu naudu loterijā ir krietni vieglāk.

Cilvēkus nereti biedē ziņas par aviokatastrofām, taču jāsaprot mediju darbības principi – par retiem un katastrofāliem notikumiem informē krietni vairāk un aktīvāk, nekā par autoavārijām, kuras notiek ārkārtīgi bieži. Ja domā, ka labāk doties tuvākā ceļojumā ar savu auto, tu maldies. Lidot ir krietni, krietni, krietni drošāk!

Kāpēc cilvēki baidās lidot?

Dažreiz mūs nobiedē striktās drošības pārbaudes lidostā, kā arī drošības demonstrējumi pirms lidojuma, kas liek mums domāt, ka tūlīt notiks kas bīstams, taču ir jāsaprot, ka tieši tāpēc aviācija ir tik droša – neskaitāmo regulējumu, likumu un noteikumu dēļ.

Iemesli, kāpēc cilvēki baidās lidot, atšķiras. Viena daļa bīstas avāriju dēļ, taču daudzus biedē atrašanās iesprostotiem tik šaurā telpā, bet citi nevar samierināties ar domu, ka zaudē kontroli. Ir cilvēki, kuros šausmas rada doma par gaidāmajām gaisa bedrēm.

Kā to pārvarēt vai vismaz mazināt bailes, kuras stindzina un traucē iekāpt lidmašīnā? Lūk, daži padomi, kas varētu palīdzēt:

Atgādinājuma kartītes

Šī metode palīdzējusi daudziem. Kad vēl esi uz zemes, visticamāk, ar racionālo prātu saproti, ka nav no kā baidīties, bet, tuvojoties lidostai, jūti milzīgu nemieru. Te var palīdzēt atgādinājuma kartītes, kuras vari sagatavot mājās. Brīdī, kad pārņem bailes, pārlasi tās.

Lūk, dažas idejas, ko tur ierakstīt: “Lidošana ir drošākais pārvietošanās veids”; “Iespēja, ka notiks kas ļauns, ir tuva nullei”; “Turbulence ir ikdienišķa parādība un lidmašīnai neko nodarīt nevar”, kā arī citas atziņas, kas tev varētu palīdzēt atgūt mieru.

Izdomā, ar ko nodarbosies lidojuma laikā

Visticamāk, lasīt grāmatu būs pārāk sarežģīti, jo bailes novērsīs domas no burtiem un traucēs koncentrēties, taču, iespējams, savā mobilajā tālrunī vari ielādēt spēles, kurām nevajag interneta pieslēgumu, seriālus vai šovus ar vieglu sižetu. Vari izdomāt kādu citu izklaidējošu nodarbi, kas palīdzēs “nosist’ laiku. Tikai ņem vērā, ka ierīces var izlādēties, tāpēc apdomā plānu B un C, ja nu notiek kas neparedzams.

Vērsies pie apkalpes

Lidmašīnas apkalpe zina, ka katrā reisā ir cilvēki, kuriem ir bail lidot. Ja jūti, ka vēlies dzirdēt uzmundrinājuma vārdus no kāda, kam atrašanās lidmašīnā ir ikdiena, vērsies pie kāda no apkalpes. Stjuartes un stjuarti laipni paskaidros, kāpēc baidīties nav vērts un lidojuma laikā apvaicāsies, kā tu jūties. Viņu mierīgās un smaidīgās sejas liks tev justies labāk.

Necenties būt mierīgs

Klīniskais psihologs no Melburnas Less Pouzens 25 gadus strādā ar cilvēkiem, kuri baidās lidot. Viņš stāsta, ka bieži vien trauksmes pārņemtie pasažieri kļūdaini nolemj, ka viņiem ir svarīgi mēģināt justies mierīgi. Tā vietā, lai censtos justies mierīgi, mēģini koncentrēties. Vienkāršākais veids, kā to izdarīt, ir dažādas elpošanas tehnikas, kuras plaši aprakstītas internetā. Koncentrēšanās uz savu ieelpu un izelpu var palīdzēt atgūt sajūtu, ka tu kontrolē situāciju, un var palīdzēt pievērsties nodarbēm, kuras kā potenciāli nomierinošas biji apzinājis vēl pirms lidojuma.

Palasi par aviāciju, uzzini, kā strādā lidmašīnas un kas notiek pacelšanās vai nolaišanās laikā

Pouzens stāsta, ka vairākiem viņa pacientiem pārvarēt bailes no lidošanas ir palīdzējusi lielāka izpratne par aviācijas tehnisko pusi. Noskaidro, kā darbojas lidmašīnas, kas tieši notiek pacelšanās, turbulences un nolaišanās laikā. Arī šo informāciju var atrast internetā. Tie, kuri grib tam pievērsties nopietnāk, var painteresēties, kuras aviokompānijas piedāvā “lidošanas baiļu pārvarēšanas” kursus vai arī sameklēt tādus internetā.

Līdzīgi domā ar aviokompānijas “Qantas” stjuarte Kasandra Kroslija, Viņasprāt, pat virspusējas zināšanas par to, kā darbojas lidmašīna, var palīdzēt mazināt bailes.

Beidz baidīties no turbulences

Ne putnus, ne lidmašīnas gaisa bedres zemē negāž, abi ir pielāgoti, lai varētu veiksmīgi tām izmanevrēt cauri.

Kroslija novērojusi, ka visbiežāk pasažieriem ir greizs priekšstats par gaisa bedrēm un to, ko tās var nodarīt. “Cilvēkiem bieži šķiet, ka turbulence var padarīt lidmašīnas nestabilas, taču gaisa bedres ir ikdienišķa parādība un neko sliktu lidmašīnai nodarīt nevar. Tā nenogāzīs lidmašīnu. Pat tad, ja būs pietiekami spēcīga, lai liktu sajust kratīšanos, piloti ir pieredzējuši izmanevrēt tām cauri. Tomēr ir svarīgi lietot drošības jostu, kas pasargās no ievainojumiem stipras turbulences laikā. Tas var šķist mazliet biedējoši, taču tas neilgst mūžīgi,” viņa saka.

Stjuarte norāda: “Es vēlos, lai pasažieri saprot, ka, lai arī mēs iznēsājam ēdienus un dzērienus, mūsu galvenais uzdevums ir pārliecināties par drošību.” Aviokompānijas darbiniece iedrošina pasažierus, kuri izjūt bailes, vērsties pie apkalpes, jo stjuarti ir piedzīvojuši neskaitāmas situācijas un bieži var ieteikt paņēmienus, kā pārvarēt stresu.

Izdomā, kur gribi sēdēt

Ja turbulence aizvien tevi biedē, izvēlies sēdēt lidmašīnas priekšā, nevis aizmugurē, kur gaisa bedres ir jūtamas vairāk. Priekšā ir arī klusāk, kas arī ir pluss. Tāpat apdomā, kur jutīsies mierīgāk – pie loga, pa vidu vai ejas rindā. Lai arī pie loga tu vari novērot brīnišķīgus skatus, iespējams, tas var pastiprināt bailes. Kā tev šķiet, jutīsies drošāk pa vidu, kur no abām pusēm tev būs cilvēki, vai ejas rindā, kur, ja paveiksies, varēsi vispār aizmirst, ka šobrīd esi lidmašīnā? Atbildi uz šo jautājumu un parūpējies, lai varētu sēdēt tieši tur.

Ieskaties acīs savām bailēm

Ja visu laiku atliec lidošanu, jo tev ir bail, ņem vērā, ka tas bailēm liek augt augumā un vērsties plašumā. Visefektīvākais veids, kā pārvarēt savas fobijas, ir ieskatīties “bubulim” acīs. Ja nekad neesi lidojis, pamēģini! Redzēsi, ka tas nav tik nepatīkami! Ja esi lidojis, bet nevari saņemties atkal iekāpt lidmašīnā, centies pārvarēt šīs bailes. Protams, vislabāk, ja esi ar kādu kopā, taču, ja lido viens, uzrunā blakussēdētājus vai apkalpi, pastāsti, ka esi nobijies un lūkojies pēc uzmundrinājuma.

Apmeklē psihologu

Ja saproti, ka pats nekā nevari saņemties un iekāpt lidmašīnā, varbūt ir vērts meklēt profesionāļa palīdzību. Daudzi psihologi un psihoterapeiti zina, kā strādāt ar bailēm, tāpēc varēs uztaustīt, kāda fobiju pārvarēšanas metode būs vispiemērotākā tev, kā arī palīdzēs “aizrakties” līdz patiesajiem iemesliem, kas liek tev sastingt, iedomājoties par iekāpšanu lidmašīnā.

Baiļu pārņemta pasažiera padoms

Grieķiete Agapi Markogianakisa tūrisma ceļvedim “Lonely Planet” pastāstīja, kā viņa cīnās ar savām bailēm no lidošanas, kas ir neatņemama viņas profesionālās darbības sastāvdaļa. Viņa stāsta: “Jaunībā man nebija bail, taču pēc bērnu piedzimšanas mani lidmašīnās sāka pārņemt trauksme. Es drebēju pat īsajos lidojumos. Jo īpaši turbulences laikā, kuras dēļ mani pārņēma panika.”

“Mana panākumu atslēga ir filmas un labas austiņas, kas palīdz labāk apslāpēt dzinēja radītos trokšņus. Es vienmēr izplānoju, ko darīšu lidojuma laikā, nopērku dažādas garšīgas uzkodas, izlemju, kuras filmas skatīšos.”

Viņa stāsta, ka pacelšanās un turbulences laikā viņa praktizē meditāciju un brīžos, kad ir pavisam grūti, liek lietā vizualizēšanas tehniku. “Cenšos iedomāties, ka esmu kaut kur citur. Tāpat es pārbaudu savu ķermeni no galvas līdz papēžiem un cenšos atslābināt tās ķermeņa daļas, kurās ir jūtams saspringums.”

Pasažiere stāsta, ka liels spēks ir arī ziņkārībai: “Esmu sapratusi, ka tu vari būt gan ziņkārīgs, gan trauksmains vienlaikus. Vai nu tie ir cilvēki vai lietas lidmašīnā vai arī galamērķis, kurā es nolaidīšos, es cenšos sevi ieinteresēt un padarīt ziņkārīgu.”

Vēl viņai palīdz savu emociju atpazīšana un nosaukšana. “Ja tu jūti trauksmi, tad, pasakot skaļi vārdu “trauksme”, vari palīdzēt sev stāties pretī šai sajūtai,” viņa saka, piebilstot, ka bailes viņu nekontrolē. “Vēlme nokļūt citur un ceļot ir lielāka par bailēm. Manas bailes neattur mani no ceļošanas!”

Cerams, tavas bailes no lidošanas kļuvušas mazākas! Neliedz sev ceļošanas prieku un pārvari savas fobijas. Tas ir tā vērts!

Lasi arī: Kas jāzina, ja nekad neesi ceļojis un domā, ka netiksi galā

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts