fbpx

NEDARI TĀ! Dīvaini likumi, kas jāzina katram ceļotājam

Barot baložus, ņemt smiltis no publiskās pludmales, pastaigāties peldkostīmā vai skūpstīties uz ielas. It kā šķiet, ka tās ir parastas nodarbes, taču ir valstis, kur to darīt ir aizliegts. Apkopojām savdabīgus noteikumus, kuru pārkāpšana var novest pie iespaidīga soda, lai jūs zinātu un nesabojātu savas brīvdienas, jo ir taču skaidrs, ka nezināšana neatbrīvos no atbildības un vietējiem policistiem nerūpēs, ja teiksiet, ka nebijāt informēts.

Baložu barošana Venēcijā

Ja esi apmeklējis šo ievērojamo Itālijas pilsētu pirms 2008. gada, noteikti atceries, cik jautri bija barot baložu barus Svētā Marka laukumā, taču šodien šī nodarbe ir aizliegta ar likumu, kura pārkāpums var beigties pat ar vairāku simtu eiro sodu. Šāds likums tūristu iecienītajā pilsētā tika pieņemts tāpēc, ka baložu ekskrementu tīrīšana kaitē kultūrvēsturiskajam mantojumam. Pirms aizlieguma pilsētu apdzīvoja iespaidīgas baložu kolonijas, kas teju divas reizes pārsniedza vietējo iedzīvotāju skaitu. Venēciju aizvien apdzīvo liels baložu skaits, taču labāk pat nedomā tos cienāt ar savas picas pārpalikumiem, jo likumsargi strikti uzmana, vai šis noteikums netiek pārkāpts. Ja nenoturēsies, rēķinies, ka labākajā gadījumā vari tikt pie brīdinājuma, bet var arī nākties šķirties no 700 eiro.

Nepeldi strūklakās Romā

Karstā vasaras dienā doma par iemērkšanos kādā no Romas strūklakām var šķist ļoti vilinoša, taču, ja vien neesi gatavs par šo peldi maksāt 450 eiro, labāk to nedari. Izrādās, Romas amatpersonas pēc vairākiem incidentiem pilsētas strūklakās, no kurām daudzas tiek pieskaitītas ievērojamam kultūrvēsturiskajam mantojumam, nolēma, ka šī nodarbe jāaizliedz. Lai arī šis noteikums attiecas arī uz vietējiem iedzīvotājiem, pārkāpēji parasti ir ārvalstu viesi, kuriem nu draud vairāku simtu eiro sods, ja vēlme iemērkties strūklakas ūdeņos būs lielāka par piedienīgu uzvedību publiskā vietā. “Mūsu pieminekļi ir jāciena, un mūsu strūklakas nav peldbaseini,” strikti paziņoja Romas galva Virdžīnija Radži. Ja gribi peldēties, labāk doties uz kādu pludmali vai akvaparku.

Smiltis Sardīnijā

Daudzus gadus iecienītā Itālijas sala cieta no tūristiem, kuri uz mājām kā suvenīru gribēja paņemt zīdainās vietējo pludmaļu smiltis, tāpēc salas varasiestādes nolēma rīkoties. Tagad robežsargi rūpīgi pievērš uzmanību aizdomīgiem pasažieriem, šo gadu laikā konfiscējot tonnām nozagto smilšu, kuras vēlāk nogādātas atpakaļ pludmalē. Interesanti, ka reiz kādam franču pārim draudēja pat sešu gadu cietumsods, jo viņi 14 plastmasas pudelēs mēģināja uz mājām aizvest 40 kilogramus smilšu. Tūristi policijai skaidroja, ka smiltis ved mājās kā suvenīru, un viņiem neienāca prātā, ka tas nav atļauts. Tāpēc ņem vērā, ka Sardīnijas smiltis ir aizsargājamas, un to zagšana var maksāt 500 līdz 3000 eiro.

Ja esi gana drosmīgs, lai dotos uz Singapūru…

Daudzu cilvēku ikdiena nav iedomājama bez košļājamās gumijas, bet tūristiem un vietējiem iedzīvotājiem Singapūrā šī izprieca ir liegta. Likums valstī darbojas jau kopš 1992. gada, un atbildīgās amatpersonas stāsta, ka pirms aizlieguma košļājamo gumiju tīrīšana no ietvēm publiskās vietās ik gadu izmaksāja ap 100 000 eiro. Ņem vērā, ka, iebraucot Singapūrā, tavā bagāžā nedrīkst būt košļenēm.

Taču šis nav vienīgais likums, kas būtu jāzina, apmeklējot Singapūru – mēs esam pieraduši nedomājot slēgties atvērtam bezvadu interneta savienojumam, taču Singapūrā pieslēgšanās svešam tīmeklim var beigties ar apsūdzību kibernoziegumā, vairāku tūkstošu eiro sodu un nonākšanu cietumā. Esi uzmanīgs!

Ņem vērā, ka šajā valstī ar likumu aizliegta arī ūdens nenolaišana pēc tualetes apmeklējuma. Ja aizmirsīsi nospiest maģisko pogu uz poda, ņem vērā, ka tas var izmaksāt 130 eiro.

Metro biļetes izmešana Briselē, Parīzē, Madridē

Vairāku Eiropas pilsētu metro ārvalstu tūristi nereti nonāk nepatīkamā situācijā vai pat ir spiesti samaksāt sodu, jo, ieejot metro stacijā, izmetuši brauciena biļeti, kuru, izejot ārā no pazemes, nepieciešams ievietot ierīcē, lai atvērtu vārtiņus. Arī šajā gadījumā nezināšana neatbrīvos no atbildības, tāpēc, ja negribi nonākt metro policijas nagos un maksāt sodu, saglabā biļeti līdz brauciena beigām.

Neskūpsties Dubaijā un Abū Dabī

Skatoties citu ceļotāju fotogrāfijas no Apvienotajiem Arābu Emirātiem, rodas iespaids, ka šajā musulmaņu valstī noteikumi nav sevišķi stingri, jo ir pilnīgi normāli pozēt peldkostīmos un laiskoties baseinā, taču viena lieta ir jāņem vērā – skūpstīties vai aiztikt vienam otru nav atļauts. Šo noteikumu pārkāpēji var būt spiesti maksāt sodu vai dažos gadījumos pat nonākt cietumā, kā pirms vairākiem gadiem notika ar kādu britu pāri. Tiesa viņiem piesprieda mēnesi cietumā un naudas sodu, jo kāda sieviete restorānā pasūdzējās policijai, ka briti skūpstījušies sievietes un viņas meitas priekšā. Ja esi devies turp, maiguma izpausmes pietaupi mirklim, kad būsi nonācis viesnīcā prom no cilvēku acīm!

Peldkostīmi Maljorkā, Barselona Spānijā un Hvarā Horvātijā

Lai arī laiskošanās pludmalē Spānijā ir pavisam ierasta izklaide, iziešana ārpus pludmales peldkostīmā Barselonā un Maljorkā ne tikai novedīs pie nikniem vietējo iedzīvotāju skatieniem, bet arī var beigties ar 500 eiro naudas sodu.

Līdzīgi noteikumi ir spēkā Hvaras salā Horvātijā. Vietējās varasiestādes lēmušas, ka tūristiem, pastaigājoties vecpilsētā un pilsētas ielās, vajadzētu izturēties ar lielāku cieņu, tāpēc pastaigas peldkostīmā vai peldšortos ar atkailinātu ķermeņa augšdaļu ir liegtas. Šī noteikuma pārkāpums var jums izmaksāt 600 eiro. Lai atgādinātu par šo noteikumu, apkārtnē izvietotas zīmes ar aicinājumu: “Ietaupi naudu un izbaudi Hvaru”.

Nebrauc ar tukšu bāku Vācijā

Ja esi nolēmis izmantot kādu no Vācijas autobāņiem, esi drošs, ka tavā automašīnā ir gana daudz degvielas, jo apstāšanās uz autobāņa ir aizliegta. Šis likums ir saprotams, jo tā ir ātrgaitas šoseja, un apstājušies spēkrati var nopietni apdraudēt satiksmes drošību un cilvēku dzīvības. Ja tev uz ātrgaitas šosejas Vācijā beigsies degviela, esi gatavs maksāt sodu.

Vienmēr valkā apakšveļu un nekāp uz naudas Taizemē

Lai arī šī likuma paklausību nav pārāk viegli pārbaudīt dzīvē, ņem vērā, ka apakšbikšu nevalkāšana Taizemē ir aizliegta ar likumu. Ja iziesi ārā biksēs, bet būsi aizmirsis par apakšveļu, un par to uzzinās policija, esi gatavs par savu pārkāpumu atbildēt likuma priekšā!

Vēl viens svarīgs likums! Ja dosies uz Taizemi, nekādā gadījumā neuzkāpt uz naudaszīmes, jo banknotes rotā karaļa portrets, bet uzkāpšana uz tā var tikt uzskatīta par karaļa zaimošanu, par ko draud ne tikai naudas sods, bet arī gari gadi cietumā.

Redzi, cik savāda un dažāda ir pasaule? Tāpēc vislabāk, ja, dodoties atpūsties ārpus Latvijas, pirms tam veiksi izpēti par savu galamērķi vai aprunāsies ar savu ceļojumu konsultantu.  

Lasi arī: “Es viņu tūlīt nositīšu” jeb 15 kaitinošākie blakussēdētāji lidmašīnā

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts