fbpx

Koronavīruss un ceļošana. Ko darīt, kā darīt un kad darīt?

Pēdējā laika notikumi saistībā ar jaunā koronavīrusa Covid-19 pandēmiju ne tikai pamatīgi nobiedējuši cilvēkus, bet arī atstājuši būtisku ietekmi uz daudzām nozarēm, tostarp tūrismu. GoTrip.lv komanda šajās dienās saņem ļoti daudz ceļotāju jautājumus par to, ko darīt, ja ceļojums ir ieplānots un nauda ir samaksāta daļēji vai pilnībā, tāpēc šajā rakstā sniegsim ieteikumus, kā rīkoties vispareizāk, visdrošāk un ekonomiski izdevīgāk.

Ja ceļojumu tikai plāno

Šajā laikā ir būtiski būt vienotiem un uzklausīt valsts atbildīgo institūciju ieteikumus par nedošanos uz vīrusa skartajām teritorijām, lai pasargātu sevi, savus tuvākos un tālākos, taču dzīve nebeidzas – jo saskaņotāk un atbildīgāk rīkosimies, jo ātrāk vīrusu izdosies uzveikt un atgriezties normālajā dzīvē. Daudzi šobrīd vaicā, ko darīt ar ieplānotajiem atvaļinājumiem, un kad varēs atkal atsākt ceļot. Šobrīd tūrisma operatori pilnā sparā uzsāk agro rezervēšanu 2020./2021. gada sezonai uz Ēģipti, Tenerifi, Turciju, Grieķiju u.c. valstīm, tāpēc GoTrip.lv iesaka, ka, ņemot vērā situāciju, vislabāk izvēlēties ceļojumu uz šīs vasaras otro pusi vai rudeni.

Šī globālā krīze arī pierāda, ka lielākie ieguvēji ir tie ceļotāji, kuri savus braucienus pērk no uzticamiem tūrisma operatoriem, jo brauciena atcelšanas gadījumā ir daudz vieglāk saprast turpmāko rīcību, kā arī nokārtot ceļojuma pārcelšanu, nezaudējot naudu vai zaudējot krietni mazāk, nekā šajā laikā zaudējuši tie cilvēki, kuri lidmašīnas biļetes un palikšanu viesnīcā izvēlas un apmaksā individuāli, nepērkot sakomplektētus ceļojumus. Šobrīd GoTrip.lv speciālistiem darba ir pilnas rokas, jo saņemam ļoti daudz klientu jautājumu un organizējam ceļojumu pārcelšanu, lai maksimāli palīdzētu saviem braucējiem nezaudēt rūpīgi krāto naudu.

Ceļojums nopirkts, bet nezini, ko darīt

Kā jau minējām iepriekš, ir svarīgi ieklausīties atbildīgo iestāžu sniegtajās rekomendācijās par izceļošanu no valsts, tomēr gadījumā, ja ceļojums ir ieplānots pēc dažiem mēnešiem un ir jau veikta pirmā iemaksa vai brauciens apmaksāts pilnībā, iesakām nesteigties ar atcelšanu un atstāt galējā lēmuma pieņemšanu uz vēlāku laiku. Šajās dienās ar mums ir sazinājušies klienti, kuri ir iemaksājuši daļu naudas, ceļojums ir ieplānots tikai pēc dažiem mēnešiem, un klienti vēlas atcelt braucienu, zaudējot naudu. Šajā gadījumā mēs ieteiktu nogaidīt un pavērot situācijas attīstību. Jo īpaši, ja laika līdz pilnai ceļojuma apmaksai vēl ir daudz. Neviens šobrīd nevar pateikt, kad dzīve sāks ritēt ierastajās sliedēs, tomēr mēs visi ceram, ka tas notiks drīz. Ja no ceļojuma atteiksieties tagad, pirmā iemaksa diemžēl tiks zaudēta, taču tad, ja atliksiet lēmuma pieņemšanu līdz brīdim, kad tuvāk nāks pilnas ceļojuma apmaksas termiņš, iespējams, nezaudēsiet ne naudu, ne pašu braucienu, jo situācija ar vīrusu varbūt jau būs stabilizējusies.

Lasi arī: Esi nopircis ceļojumu, bet to atcēla. Kas būs tālāk?

Ja droši zini, ka nekur nebrauksi

Ja esi nopircis ceļojumu, tūrisma operators to nav atcēlis, bet droši zini, ka doties nevarēsi, iesakām ceļojumu neanulēt, bet mēģināt pārcelt braucienu uz vēlāku datumu, piemēram, vasaras otro pusi vai rudeni. Tas, protams, ir atkarīgs no kompānijas, tomēr kāpēc gan nepamēģināt? Ja vienkārši atteiksies un nekur nedosies, nauda tiks pazaudēta, bet, veicot ceļojuma datuma pārplānošanu, visticamāk, būsi ieguvējs. Daudzi mūsu klienti ceļojumos dodas vismaz reizi vai pat divas gadā. Tu tāpat ceļosi. Jā, varbūt ne tagad, bet vēlāk! GoTrip.lv speciālistu pieredze pēdējo nedēļu laikā liecina, ka bieži vien klienti uzreiz pieņem, ka brauciena nebūs un nauda var tikt pazaudēta, tomēr, aprunājoties ar speciālistiem, nākas ar prieku secināt, ka situācija it nemaz nav tik drūma, jo brauciena datumus izdodas pārcelt. Ko tas nozīmē? Ka galvenais ir runāt, jautāt un risināt.

Zini savas tiesības un esi informēts

Pirms pieņem lēmumu, kā rīkoties tālāk, noteikti ir vērts iepazīties ar atbildīgo institūciju sniegto informāciju un rekomendācijām. Reaģējot uz jaunā koronavīrusa uzliesmojuma dēļ radušos apjukumu, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir apkopojis informāciju par ceļotāju tiesībām. To varēsi atrast šeit.

Tāpat Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) reaģē uz strauji mainīgo situāciju Eiropā un pasaulē, un ir sagatavojis ieteikumus ceļotājiem. Vīrusa skarto valstu saraksts ir pieejams šeit. Savukārt šeit varēsi uzzināt, kā rīkoties, ja dodies uz skartajām teritorijām, bet šeit pieejami padomi, kas jāievēro, ja no vīrusa skartajām teritorijām esi nupat atgriezies mājās.

SPKC ceļotājiem iesaka:

  • Bieži mazgājiet rokas, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi;
  • Izvairieties no neaizsargāta kontakta ar lauksaimniecības vai ar savvaļas dzīvniekiem;
  • Izvairieties no tirgus apmeklējumiem, kur pārdod dzīvus dzīvniekus vai apstrādā dzīvnieku liemeņus;
  • Cilvēkiem ar akūtas elpceļu infekcijas simptomiem vajadzētu ievērot distanci no citiem, klepojot un šķaudot, izmantot vienreiz lietojamās salvetes un pēc tam nomazgāt rokas;
  • Ja ceļojuma laikā, vai 14 dienas pēc tā parādās  simptomi, kas norāda uz elpošanas slimībām (paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, apgrūtināta elpošana), nepieciešams vērsties pēc medicīniskās palīdzības un informēt ārstu par ceļojumu

Kā izvēlēties ceļojumus un kur atrast padomus

GoTrip.lv blogā daudz esam rakstījuši par dažādiem tematiem, kas saistīti ar ceļošanu, galamērķu izvēli, dažādiem noderīgiem padomiem, ceļojot ar bērniem u.c., tāpēc šajā laikā, kad ceļošana, iespējams, uz laiku ir jāatliek, jūs droši variet ceļot virtuāli, lasot mūsu rakstus. Tos atradīsiet šeit.

GoTrip.lv komanda novēl jums veselību, izturību un pozitīvu skatu uz nākotni! Atgādinām, ka mēs aizvien čakli strādājam, tāpēc droši sazinieties ar mums, ja ir kādi jautājumi! Turam kopā īkšķus, lai vīruss drīz atkāptos, mazgājam rokas un domājam, kurp brauksim, kad šis viss būs galā!

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts

1 Comment

Comments are closed.