fbpx

10 iespaidīgākās vietas, kas Tev jāredz Krētā

Ko apskatīt Krētā? Retimnona

Krētas sala ir viens no populārākajiem un senākajiem atpūtas galamērķiem. Šeit ir neskaitāmas pludmales, ko iepazīt, apbrīnojamas kalnu aizas, ko izstaigāt, daudzas unikālas pilsētiņas un ciematiņi, ko apciemot. Esam jums sarūpējuši 10 vietas, kuras iesakām apskatīt Krētā, izbaudot tās daudzveidīgo atpūtas klāstu.

1. Sārtā smilšu pludmale – Elafonisi

Ko apskatīt Krētā? Elafonisi pludmale

Domājams katram, kas dodas uz Krētu, atzīmēto vietu sarakstā būs pasakainā Elafonisi pludmale, kas atrodas Hanijas prefektūras dienvidrietumu krastā, apmēram 74 km no Hanijas pilsētas un 211 km no Heraklionas. Šī ir lieliska vieta gan ģimenēm ar bērniem, kas meklē seklu, drošu pludmali, gan pāriem romantiskai atpūtai. Pārsteidzoši, bet ģeogrāfiski Elafonisi ir nevis pludmale, bet gan sala – to no cietzemes atdala ļoti sekla lagūna un smilšu josla, kas parasti ir zem jūras līmeņa. Elafonisi ieguvusi savu popularitāti tās unikālā smilšu sārtā toņa dēļ, kas izskaidrojams ar smilšu sastāvu – tās sastāv no miljoniem mikroskopisku rozā gliemeņu, kas sajaucas ar baltajām, pulverveida smiltīm – būtībā krāsas mainīgā intensitāte,  ir atkarīga no šo radību ēdienkartes. 

2. Leģendām bagātā Knosas pils

Ko apskatīt Krētā? Knosas pils

Knosas pils ir lielākais bronzas laikmeta arheoloģiskais piemineklis Krētā, Heraklionā. Pils tikusi celta no 2000. līdz 1400. g. p.m.ē. un tā aizņēmusi 2 hektārus lielu platību. Tiek uzskatīts, ka pils piederējusi valdniekam Mīnojam, jo celtne ļoti atgādinājusi labirintu un kā leģenda vēsta – valdnieka Mīnoja sieva Pāsifaja iemīlējusi skaistu vērsi un dzemdējusi briesmoni Mīnotauru, kas bijis pa pusei cilvēks un pa pusei vērsis. Mīnojs pavēlējis uzcelt labirintu, kurā ieslodzījis briesmoni.

3. Ainaviskā Samārijas aiza

Ko apskatīt Krētā? Samārijas aiza

Samārijas aizai nācionālā parka statuss piedēvēts kopš 1962. gada, un tā ir skaista vieta, kur doties garā pastaigā. Apmeklētāji gājienu parasti uzsāk aizas augšdaļā ar augstumu 1250 m. Ceļš ved cauri bagātīgiem mežiem un seko upei, kas daudzviet veido ūdenskritumus. Kopējais pastaigas garums ir 16 km, un tā kā taka ved lejup, tā ir diezgan viegla un relaksējoša. Pārgājienā iespējams redzēt unikālu skatu – aizas šaurāko vietu, ko dēvē par aizas vārtiem. Vietējo ieteikums ir pārgājienu uzsākt saullēktā, lai izvairītos no apmeklētāju pūļiem.

4. Plašā Lasithi Peateau plakankalne

Ko apskatīt Krētā? Lasithi Peateau plakankalne

Ja esat nolēmuši īrēt mašīnu salas plašākai izpētei, tad maršruta sarakstā noteikti jāiekļauj plakankalne Lasithi Peateau. Tās platība pārsniedz 130 kvadrātkilometrus un apbur ar daudziem maziem tradicionāliem ciematiņiem, auglīgajām lauksaimniecības zemēm, arheoloģiskiem izrakumiem un senām alām. Noteikti ir vērts apstāties arī kādā no daudzajiem tradicionālajiem restorāniem, kas piedāvā vietējos vīnus, fetas sieru, maizi un tzatziki.

Ekskursiju ieteicams plānot visai dienai – ne tikai tāpēc, ka apkārtne ir plaša un pilna ar interesantām apskates vietām, bet arī tāpēc, ka var gadīties, ka braucienu ik pa brīdim apstādinās ceļu šķērsojoši aitu ganāmpulki.  

5. Zvejnieku ciematiņš – Sissi

Ko apskatīt Krētā? Sissi ciemats

Sissi ir viens no zvejnieku ciemiem, kura mierīgā atmosfēra un šarms apburs ikvienu. Ciems atrodas 26 km uz rietumiem no Agios Nikolaos pilsētas un 42 km no galvaspilsētas Heraklionas. Ja vēlies relaksēties pastaigā un baudīt tradicionālās krētiešu vērtības nostāk no tūristu pūļiem, šī būs lieliska izvēle. 

Jau iebraucot pa galveno ceļu, tiksi pārsteigts ar dabiski izveidojušos ostu, kas ienākot tālu iekšzemē, veido aizraujošu līci. Ostai apkārt ir daudz veikalu, restorānu, bāru, zivju krodziņu, taču vieta tik un tā nav zaudējusi savu dabisko skaistumu. Tāpat netālu no Sissi atrodas arī Selinaris svētā Georga klosteris, tradicionālais Vrahassi ciemats, gleznainā Lassithi Plateu ieleja, Agios Nikalaos pilsēta un Elounda, kas var lepoties ar dažām no greznākajām Krētas viesnīcām. 

6. Rāmais patvērums Agios Nikolaous

Ko apskatīt Krētā? Agios Nikolaous

Zaļa oāze, rāms patvērums un vieta, kur, šķiet, sapņi atdzīvojas – šādi var raksturot Agios Nikolaos, kas ir gleznaina piekrastes pilsēta uz austrumiem no Heraklionas. Pilsēta ir iecienīts tūristu galamērķis, jo tā interesantā mikslī apvieno mierīgu atmosfēru un intensīvu naktsdzīvi, lai izklaidētu diennakts garumā. 

Apkārtnē varēsiet arī apmeklēt arheoloģijas muzeju un Agioi Pantes saliņu. Netālu no Agios Nikolaos ceļotāji var apmeklēt Plaku un Spinalonga salu – cietoksni, kas agrāk pārveidota par spitālīgo koloniju. Panagia Kera baznīca Kritsa ciematā ir bizantiešu baznīca, kas piepildīta ar iespaidīgām freskām un skaistu apkārtni.

Agios Nikolaos lepojas ar vairākām ievērojamām apskates vietām. Pats skaistākais ir dziļais Voulismeni ezers, kas atrodas pašā pilsētas centrā, veidojot gandrīz nevainojamu loku, un no šejienes paveras maģisks skats uz Mirabello līci.  Ezera vienu pusi ieskauj klintis, otrajā pusē atrodas dažādi restorāni un kafejnīcas, kur, baudot grieķu maltīti, varēsi vērot skaistu panorāmas skatu. Brīžiem acīgos ceļotājus priecē bruņurupuči, kas laiski peldās ezera ūdeņos.

7. Bohēmiskais Matalas ciemats 

Ko apskatīt Krētā? Matalas ciemats

Senatnē Matala dēvēta par Festas ostu, mūsdienas – gleznains zvejnieku ciematiņš ap plašu, idillisku līci, ko norobežo smilšakens klints ar alu mitekļiem, apdzīvotiem no romiešu laikiem. Šeit ir spoži jūtama hipijiska atmosfēra, kas priecēs ikvienu. Plašā pludmale ne tikai priecēs mierīgās atpūtas cienītājus, bet arī tos, kas vēlēsies izaicināt sevi lēcienā no 8 m klints. 

8. Eksotiskā Balos lagūna

Ko apskatīt Krētā? Balos lagūna

Balos lagūna, kas slavena ar tirkijzilajiem ūdeņiem, neskarto dabu un  eksotisko ainavu, atrodas Krētas tālajos rietumos. Pārsvarā tūristi šeit nokļūst, peldot ar prāmi no Kiasmos ostas. Neaprakstāma pieredze, neskartā dabas liegumā!

9. Apmaldīties Retimonas ielās

Ko apskatīt Krētā? Retimonas pilsēta

Ieplāno pāris stundas, lai nesteidzīgā pastaigā baudītu fredo cappuccino, sajūtot Retimonas vēsturisko garšu. Gleznainā pilsēta lepojas ar kolorīto ostu, šaurajām bruģētajām ieliņām, ainavisko un Krētā lielāko venēciešu nocietinājumu, no kura paveras satriecošs skats pāri visai pilsētai. Tā rajonā atrodamas vairākas tavernas, kā arī jaunā osta, no kuras kursē ērta prāmju satiksme uz romantisko Santorini.

10. Paslēptā Seitan Limania pludmale

Ko apskatīt Krētā? Seitan Limania pludmale

Netālu no tūristu pilsētiņas Hanijas atrodas Seitan Limania pludmale, kas paslēpta starp stāvām, mežonīgām klintīm. Lai pie tās nokļūtu, jāmēro mazliet ekstrēms ceļš lejup no klints pa taciņu, kur brīžiem nepieciešams nomesties arī četrrāpus. Lieliska lokācija, kur baudīt saules siltos pieskārienus un atspirdzinošo peldi Aeginas jūras ūdeņos.


Vēlies baudīt atvaļinājumu Krētā?
Rezervē savu ceļojumu šeit!

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts