fbpx

9 Krētas un Grieķijas kulinārijas stūrakmeņi

Kā saka gudrie:”Tu esi tas, ko tu ēd,” un šim apgalvojumam mēs piekrītam pilnībā, tā kā, pēc mūsu domām, nekas neatstāj tik spilgtas atmiņas kā kāda autentiska, tradicionāla ēdiena nobaudīšana. Var būt, ka tiem, kuri jau ir paspējuši apmeklēt Krētas salu Grieķijā, daudz, kas no šī jau būs zināms, taču ceram, ka katrs no Jums atradīs kādu noderīgu kripatiņu informācijas.

Ir dažādi veidi, kā iepazīt kādas valsts kultūru. Valsts vēstures pētīšana, vēsturiski svarīgu apskates objektu apmeklēšana vai vienkārša saruna ar kādu no tās iedzīvotājiem sniedz neaprakstāmu daudzumu informācijas, taču ir vēl viens, mūsuprāt, ļoti būtisks veids – valsts kulinārijas iepazīšana.

1. Dakos

Gardums, kuru Jums, apmeklējot Krētu, ieteiks katrs vietējais. Šī tradicionālā Grieķu uzkoda savā būtībā ir pavisam vienkārša, taču tieši tādēļ tā ir iemantojusi tādu popularitāti gan vietējo, gan ceļotāju vidū.

Smalki sakapātu tomātu, svaigā, maigā un mīkstā biezpiena un neaprakstāmi gardās olīveļļas kombinācija, uzlikta uz gabaliņa Grieķu tradicionālā sausiņa (Paximadi), rada garšu kombināciju, kura kā nekas cits precīzi raksturo Vidusjūras virtuves tendences un kultūru.

Šī uzkoda, sava nelielā izmēra un vieglo sastāvdaļu dēļ nereti tiek izvēlēta kā aperitīvs pirms galvenās maltītes, savukārt, vietējo vidū tā tiek bieži izmantota kā papildinājums vienam no Grieķu iecienītākajiem dzērieniem – vīnam.

2. Elaiólado (Olīveļļa)

Kādam varbūt tas ir tikai kārtējais palīgs frī kartupeļu cepšanā vai arī vienkārši nedaudz veselīgāka alternatīva parastajai cepšanas eļļai, taču Krētiešiem?

Nekādā gadījumā!

Krētiešiem, tāpat kā arī visiem Grieķiem, šis produkts, tautā dēvēts par “Šķidro zeltu,” ir kā maize un vīns kristiešiem.

Grieķijas teritorijā aug vairāk kā 1.5 milj. olīvkoku, no kuru bagātīgajām olīvu ražām viņi ir iemanījušies ražot veselīgiem minerāļiem, vitamīniem un citām vērtīgām uzturvielām bagātu olīveļļu, kura tiek izmantota, gatavojot vairākumu tradicionālo un mūsdienīgo ēdienu.

Sākot ar aromātiskajiem un svaigajiem grieķu salātiem, kartupeļu un siera pīrāgiem un beidzot ar bagātīgu tās devu uz krāsnī ceptajiem kartupeļiem vai gaļas, olīveļļa ir iemantojusi goda ēdiena statusu grieķu kultūrā un tradicionālajā virtuvē. Tās, saprotams, nav labākās ziņas tiem, kuriem ir pret šo produktu izveidojusies alerģija, taču, ja Jums ir paveicies un esat šīs kaites neskarts, tad noteikti iesakām izbaudīt olīveļļas sniegto plašo garšu klāstu, kas caurvij visu Vidusjūras kultūru.

3. Krētā iecienītākie sieri

Ja ir kāds produkts, kurš var dalīt pirmo vietu ar olīveļļu Grieķu kultūrā, tad tas viennozīmīgi ir siers.

Sieram, kas, starp citu, Grieķijā tiek ražots, lielākoties izmantojot kazu un aitu pienu, tādēļ, ka govis ar grūtībām uzturās karstajā vidē, ir būtiska nozīme Vidusjūras diētā – tam ir ļoti plašs pielietojumu klāsts gan svaigos, gan ceptos ēdienos.

Siera dažādo variāciju dēļ to degustācija, bez šaubām, aizņemtu ne vienu vien dienu, tādēļ esam apkopojuši tikai būtiskākos:

Anthotiros, gatavots gan no kazas, gan aitas piena, tas sākotnēji ir ļoti mīksts, taču, to nedaudz pakaltējot, tas pārtop arī par visai nesliktu cieto sieru, kuru bieži izmanto, piemēram, uzkaisot uz pastām un makaronu ēdieniem.

Kefalotiri, pārsvarā gatavots tikai no aitas piena, šis cietais siers bez grūtībām apmierinās gardēžu garšas kārpiņas ar tā pilnīgā harmonijā esošajām sāļajām un asajām garšas notīm.

Mizithra, viens no sieriem, ar ko, apmeklējot Krētu, Jūs viennozīmīgi sastapsieties visbiežāk, tā kā tieši šis siera paveids bieži tiek izmantots kā alternatīva mums labi pazīstamajam fetas sieram salātos un dažādās uzkodās.

Graviera, ir klasisks cietais siers, kuru visbiežāk pagatavo no aitas piena. Pārliecinoši dominējošās sviesta garšas iezīmes ļauj šo sieru baudīt kā piedevu pamatēdieniem un uzkodām, taču nereti tieši šo sieru bauda arī vienkārši ar šķēli maizes vai bez tās.

4. Sarikopitakia

Protams, olīveļļa un siers – tas viss izklausās ļoti jauki, taču kas paliek tiem, kuriem vairāk pie sirds iet saldie ēdieni?
Satraukumam nav pamata, jo, izmantojot šīs pašas sastāvdaļas, tiek pagatavots arī vairākums Krētiešu desertu.

Viens no tiem – siera pīrāgs (Sarikopitakia). Tas ir fantastisks, pavisam vienkāršs konditorejas izstrādājums, kurš pildīts ar gardo, krēmīgo kazas sieru un fritēts olīveļļā. Nu, kaut kas līdzīgs mūsu vecajai, labajai “Vecrīgai”.

Pie pasniegšanas, šis deserts tiek papildināts ar bagātīgu devu medus, kura konsistence piešķir ēdienam nepieciešamo mitrumu un saldums veiksmīgi apvieno, un , līdz ar to, izceļ pārējo sastāvdaļu garšu nianses.

5. Kalitsounia

Lai arī šis siera pīrāga paveids visvairāk tiek patērēts lieldienu laikā, šos gardumus iespējams visdažādākajās formās sastapt visa gada laikā.
Šī deserta skaistums slēpjās tā vienkāršajā pagatavošanas procesā – neliela gardas, kraukšķīgas maizes “kabatiņa” tiek piepildīta ar saldinātu sieru.

Tas arī viss – vienkārši, ātri un garšīgi!

Interesants fakts par šo desertu – tā garša var būtiski atšķirties no tā, kurā Krētas reģionā Jūs atrodaties, tādēļ, ka deserta pagatavošanā tiek izmantoti dažādi sieri.

Šis ir viens no desertiem, kuru Jūs, bez šaubām, atradīsiet praktiski jebkurā Krētas (un Grieķijas) nostūrī.

Tā ir lieliska uzkoda, ko var baudīt, piemēram, ar tasi kafijas kādā kafejnīcā vai arī vienkārši paņemt līdz kā rezerves našķi pastaigā pa pilsētu.

6. Cepti gliemeži (Chochlioi Boubouristi)

Jā, ne tikai Francija spēj pārsteigt ar straujiem un negaidītiem pagriezieniem gastronomiskajā kartē.

Mums, austrumeiropas iemītniekiem, šis, iespējams, nebūs tas ēdiens, kuru pasūtītu pirmo, taču, dodot tam iespēju, šī maltīte var tapt par burvīgu, eksotiskām garšas niansēm pārpilnu papildinājumu ierastajai diētai.

Kā jau vairākumam Krētiešu tradicionālo ēdienu, arī šīs visai neordinārā paskata uzkodas pagatavošanas process ir pavisam vienkāršs – gliemeži tiek panēti miltos un, glazējot vīnā, cepti olīveļļā.

7. Moussaka

Lai cik pārpilns nebūtu Krētiešu vieglo ēdienu un uzkodu sortiments, ir arī daudz vairāk kā piemērotu opciju pamatēdienu katalogā.

No pirmā acu uzmetiena, tā izskatās ļoti līdzīga mums pazīstamajai lazanjai, taču šo divu ēdienu līdzība tur arī beidzas.

Moussaka tradicionālās variācijas pagatavošanas procesā, atšķirībā no lazanjas, tiek izmantotas nevis pasta, bet gan plāni sagrieztas sautēta baklažāna šķēles. Pildījums sastāv no maltās jēra gaļas, samaltu tomātu, ķiploku, sīpolu un dažādu vietējo garšvielu maisījuma, kā arī pēcāk tam tiek pievienoti kartupeļi.

Šo klasisko, veselīgo krētiešu ēdienkartes favorītu, bez šaubām, atradīsiet jebkurā restorānā vai kafejnīcā, kurā iegriezīsieties, dodoties pastaigā pa saules izbalinātajām Krētas ieliņām.

8. Souvlaki

Kas Jums nāk prātā, dzirdot vārdus “gaļa uz iesma”?


Ja latvieši ar lielu pārliecību saka “šašliks”, tad grieķi vienbalsīgi un ar dziļu pārliecību deklamē “souvlaki!”


Patiesi, aplūkojot abu šo ēdienu pasniegšanas procesu un formātu, tad var rasties maldinošs priekšstats, ka tas ir viens un tas pats.
Tomēr tā nebūt nav!

Souvlaki pagatavošana, izņemot, protams, gaļas grillēšanu uz iesma, jau pamatā būtiski atšķiras – citrusaugļu sulas un ķiplokiem bagātā marināde, kas ļoti maigi izceļ cūkgaļas visbūtiskākās garšas nianses, ideālā harmonijā atrod savu vietu kraukšķīgajā un patīkami sālītajā pita maizītes kabatiņā.

Šo uzkodu visbiežāk varēsiet nobaudīt nelielās, kebabnīcām līdzīgās iestādēs vai arī kioskiem līdzīgos stendos, kuri Krētā sastopami teju vai uz katra stūra.

9. Tzatziki

Neviens saraksts par krētiešu populārākajiem ēdieniem nebūtu pilnīgs, nepieminot grieķu kulinārijas pašu kvintesenci – tzatziki mērci.


Ja runa ir par Grieķiju, tad (nu, varbūt tikai piekāpjoties Kolizejam) prātā nāk šī fantastiskā, krēmīgā, svaigā un ideāli piemērotā gandrīz jebkuram sāļajam ēdienam, mērce, kura savu dažādo pielietojumu dēļ ir guvusi popularitāti gandrīz visā pasaulē.

Kā jau, iespējams, esat manījuši, grieķu kulinārijā pārliecinoši dominē minimālistiskas tendences, un šī mērce, protams, nav izņēmums.
Mērces sastāvs ir pat nedaudz aizdomīgi vienkāršs – grieķu jogurtam tiek pievienoti smalki sakapāti svaigie gurķi, ķiploki, sāls, un, varbūt kādam tas būs pārsteigums – olīveļļa.


Rezultāts, domāju, jums ir jau zināms, baudot kādu no iespējamajām mērces variācijām, kuras piedāvā arī restorāni Latvijā, taču patieso mērces būtību visā savā krāšņumā Jūs būsiet spējīgi izprast tikai pēc tās nogaršošanas oriģinālajā izcelsmes vietā – Grieķijā.

Krēta ir viens no atpazīstamākajiem galamērķiem Grieķijā, un, izvēloties to apmeklēt, ir noteikti jānobauda kāds (vai arī visi) no šiem tradicionālajiem gardumiem, jo tas noteikti radīs Jums lielāku izpratni par to, kāda ir šī valsts un tās iemītnieki.

Ceram, ka, pastaigājoties pa kādu no mierīgajām un omulīgajām Krētas ielām, Jūs uziesiet kādu mājīgu ēstuvi, kurā iesākt savu Krētas un Grieķijas virtuves gastronomisko ceļojumu.

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts