fbpx

Gastronomiskās izvirtības Kipras gaumē

Tirkīza krāsas ūdens gleznainajos jūras līčos, senie kultūras un vēstures pieminekļi, siltie vakari ar vīnu un sirtaki melodiju papildina debešķīgā Kipras virtuve. Tā priecēs ar virkni dažādu kulinārijas brīnumu, kā piemēram, souvlaki kebabi, medū piesūcinātais riekstu saldums baklava, mutē kūstošie loukoumades virtuļi u.c. ēdieni, kurus var pagatavot arī tepat Latvijā, izjūtot karstasinīgo dienvidnieku kultūru savā virtuvē.

ROMANTISKĀS KIPRAS BROKASTIS

Siltais Vidusjūras klimats piešķir Kipras brokastīm mājīgu raksturu. Zeltainās, svaigi ceptās maizītes, bulciņas, rieksti, dzintarkrāsas medus kombinācijā ar zemes siltumu un mirdzošajiem saules stariem ienes romantisku raksturu svarīgākajai dienas ēdienreizei. Mīkstā, kraukšķīgā maizīte Psomi ir Kipras brokastu galvenā sastāvdaļa, ko labprāt bauda kopā ar halloumi sieru, saujiņu olīvu, svaigām vīģēm, tomātiem vai gurķiem.  

Iecienīts brokastu ēdiens Kiprā ir arī omlete, kas pagatavota ar īpašo Kipras cūkgaļas desu Loukaniki, kas aromatizēta ar apelsīna miziņu un garšvielām. Omletes sastāvā tiek iecepti arī kartupeļi, gurķi un dažādas garšvielas. Pavisam vienkārši, bet gardi un uzturvērtībām bagāti! Ļaujies improvizācijai un pagatavo mājās Vidusjūras salas omleti pats!

Kipras brokastis parasti papildina ar svaigi ceptu Psomi maizīti, kas noklāta ar sezama sēkliņām, jogurtu un medu.

Protams, rīts nav iedomājams bez uzmundrinoša kafijas malka. Kiprieši iemīļojuši stipru kafiju, kas servēta smalkā tasītē un pasniegta ar glāzi ūdens.

PAMATĒDIENI IKVIENA GAUMEI

Iecienīts gaļas ēdiens Kiprā ir marinēta cūkgaļa, kas sagriezta kubiciņos un apcepta koriandra un sarkanvīna mercē. To pasniedz ar grūbām vai ceptiem kartupeļiem, svaigiem lapu salātiem.

Jāpiemin Kipras īpašās bez apvalku desiņas Sheftalia, kas pagatavotas no maltas jēru gaļas un cūkgaļas, pētersīļiem un sarakanjiem sīpoliem. Tās parasti servē uz iesmiem vai iejauc tradicionālajā kebabā – souvlaki.

SĀTĪGAIS KIPRAS SOUVLAKI

Īpaši iemīļots veselīgais fast food ir Kipras souvlaki – kebabi, kas pasniegti pitas maizē. Tie galvenokārt pildīti ar marinētu gaļu, lauku salātiem, fetas vai grillētu halloumi sieru, tzatziki mērci, sīpoliem un pētersīļiem.

Skaties video un pagatavo mājās pats! Lai labi garšo! 🙂

MEZE – 3 STUNDU GARA MALTĪTE, KAS REMDĒS APETĪTI VISAI DIENAI

Kipras virtuve nav iedomājama bez slavenās maltītes – Meze. To varētu raksturot kā secīgus ēdienus, kas pasniegti mazās porcijās. Maltīti iesāk ar olīvām un viegliem lapu salātiem, kas servēti lielā bļodā, pamīšus tiek servēta dažādā veidā pagatavota gaļa, dārzeņi, pīrādziņi vai jūras veltes. Tā kā ēdieni tiek servēti pakāpeniski, tad maltīte var ilgt 2 līdz 3 stundas. Protams, ka pusdienas nav iedomājamas bez saldā ēdiena, ko parasti bauda kopā ar tasi kafijas.

Daudzos ēdienos būs arī grilētais halloumi siers, ko kipriešu kulināri pievieno teju visam. Meze tiek saukts par Vidusjūras diētas piemēru, kaut gan sajūtas pēc tās baudīšanas nemaz nav diētiskas.

Grilētais halloumi siers

Tā kā uz salas kā gaļas ēdieniem, tā arī jūras veltēm – kalmāriem, astoņkājiem, mīdijām u.c., ir liela piekrišana, tad secīgā maltīte tiek iedalīta gaļas vai zivju Mezē. Kuru veidu izvēlētos Tu?

OUZO – ANĪSA GARŠU BUĶETE

Sajūti vidusjūras salas šarmu te pat Latvijā, pagatavajot tradicionālu Kipras maltīti kopā ar draugiem. Atmosfērai pēc maltītes iesakām nobaudīt tradicionālo anīsa dzērienu Ouzo, kas veicinās gremošanu, rezultātā pēc sātīgās maltītes radīsies apetīte arī saldajam ēdienam. Interesanti, ka atšķaidot to ar ūdeni, dzēriens kļūst piena baltā krāsā. 

DESERTI, KAS IEPRIECINĀS IKVIENU SALDUMMĪLI!

Pēc kārtīgas maltītes vienmēr atradīsies vieta arī saldajam ēdienam. Tad nu par Vidusjūras šarmantās saliņas gardajiem desertiem. 

Baklava jeb pahlava ir tipisks Tuvo Austrumu konditorejas izstrādājums, ko īpaši iecienījuši arī Kiprā. Kārtainās mīklas saldums ar sasmalcinātiem riekstiem, cukuru un sviestu, kas cepts un mērcēts medū. Tas lieliski garšos pie tējas vai kafijas. Skaties video un iemācies pagatavot našķi pats!

Kiprā īpaši iecienīts konditorejas izstrādājums ir loukoumades. Apceptie mīklas virtuļi, kas pārklāti ar medu, tiek pasniegti dažādos veidos – ar valriekstiem, sezamu, kanēli u.c.

Pēc kārtīgas maltītes vietējie iedzīvotāji ir iemīļojuši sīrupā vārītus valriekstus, citrusus un citus gardumus, kas tiek saukti par karotes saldumiem. Šo desertu tradicionāli pasniedz kopā ar glāzi ūdens.

Ļaujies kārdinājumam un radi siltās Vidusjūras salas atmosfēru, pagatavojot sev oriģinālu maltīti karstasinīgo kipriešu gaumē!

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts