fbpx

Vietas, kur doties baudīt leduskritumus, savvaļas dzīvniekus un Meteņa tradīcijas

Laikā, kad daudziem no mums darba vide mijās ar mājokļa telpām, būt dabā un izkustēties svaigā gaisā katram kļūst par prioritāti. Ziemā ainava iezīmējusies baltās krāsās, koku zarus un jumtus rotā lāstekas un zemi klāj sniega kupenas. “GoTrip” ir apkopojuši idejas, kur smelties dabas žirgtumu, atklājot dabas fenomenus ziemā. Šīs vietas noderēs gan īsai pastaigai un vienkāršam izrāvienam no mājvietas, gan aktīviem pasākumiem kopā ar ģimeni.

Latvijas lielākais piejūras ezera dabas parks “Engures ezers”

Bildes autore Elīna Alka

Iepazīsti Engures ezera teritoriju ziemas sezonā, un pārsteidz sevi ar tās mīļajiem iemītniekiem – savvaļas govīm un zirgiem. Runā, ka majestātiskie skaistuļi ir tik apraduši ar apmeklētājiem, ka nereti pat labprātīgi pozē fotogrāfiem. Tā kā pavasaris vairs nav aiz kalniem, tad jāpiemin, ka pavasarī un rudenī šeit norisinās arī putnu vērošanas dienas, savukārt gada laika karstākajos mēnešos dabas parkā varēsiet baudīt savvaļas orhideju ziedēšanas burvību.

Meteņu masku taka Brīvdabas muzejā

Latviešu tautas tradīciju laiks Meteņi klauvē pie durvīm – ziema ar puteni jau piesaka pavasari. Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs līdz sveču mēneša 21. februārim aicina uz tradicionālo un košo Meteņa masku taku.

Muzeja apmeklētāji varēs izzināt pavasara iezvanītāja – Meteņa – laika maskošanās tradīcijas, dažādas paražas un ticējumus, kā arī masku simbolisko nozīmi.

Raunas staburags izrotāts skaistās lāstekās

Bildes autors: Kristaps Liepa

Viens no skaistākajiem brīnumiem ir ūdenskritumi, kas pamazām pārvēršas lāstekās – leduskritumos. Lai priecātos par krāšņiem leduskritumiem, jāzina, ka tiem vajag īstu salu un sniegu. Dodies baudīt ziemīgu pastaigu svaigā gaisā un aplūko vienu no spilgtākajiem dabas objektiem Vidzemē – Mazo Raunas Staburagu, kur sasalušā ūdenskrituma skati pārsteigs ikvienu.

Ūdens simfonija ledus stabulēs

Bildes autors: Kristaps Liepa

Ziemā pa ledus veidojumiem tekošais ūdens nereti rada savdabīgas skaņas, kas līdzinās abstraktam skaņdarbam. Viens no skanīgākajiem Latvijas leduskritumiem gandrīz katru ziemu veidojas nelielam strautam Vējupītes ielejā pie Siguldas. Vējupītes grava atrodas aptuveni 2– 3 km attālumā no Siguldas Stacijas laukuma. Tam gultnē viens aiz otra izveidojušies divi nelieli, skaisti ūdenskritumi, no kuriem apakšējais ir viens no augstākajiem Latvijā, savukārt augšējais ziemā mēdz būt neparasti skanīgs. Burbuļošana, pakšķēšana un vēl visādas skaņas nāk no ledus veidojumu iekšpuses.

Slidošana vēju pilsētā Liepājā

Kopš ūdenstilpes pārklājis pietiekami biezs ledus, aktīvā sporta mīļotāji labprāt bauda slidošanas priekus. Šogad arī Beberliņu ūdenskrātuvē, Karostā, var izbaudīt brīvdabas slidošanu gleznaina meža apvidū. Slidotavu bez maksas iespējams apmeklēt ikvienam slidot gribētājam, savukārt tiem, kam nepieciešamas slidas, “BB wakepark” pieejama slidu noma.

Turpat blakus esošajā kafejnīcā iespējams iestiprināties ar gardām uzkodām un siltiem dzērieniem take away. Uzvelc siltāku jaku un dodies tvert ziemas priekus Liepājā.

Apledojušie Ziemeļu forti

Kamēr ārā valda skaista ziema, spelgonis izdaiļo arī Ziemeļu fortus. Sagaidot īstu salu karaostā varēsiet baudīt ziemīgus dabas fenomenus, kas pārsteigs ar vērienīgiem apledojumiem ikvienu tās ciemiņu. Šeit varēs kā ļaut vējam sabužināt matus ekstrēmā gājienā virs jūras, tā arī mierīgi, bez cilvēku pūļiem baudīt pastaigu gar skaistu jūras piekrasti.

Līgatnes Dabas parks un tā īpašie iemītnieki

Līgatnes Dabas parkā varēsi ne tikai vērot neskartu dabas ainavu laiskā pastaigā vai enerģiskā izbraucienā ar distanču slēpēm, bet arī iespējams apskatīt dažādas Latvijas savvaļas dzīvnieku sugas, klausīties meža balsīs vai izstaigāt Gaujas senlejas gravas un paugurus.

Dabas parkā varēsi aplūkot tādus savvaļas dzīvniekus kā brūnos lāčus, lūšus, aļņus, rudās lapsas un citus parka iemītniekus. Jāpiemin, ka lācene Ilzīte šogad godam nosvinējusi 20 gadu jabileju. Dodies tvert ziemas burvību līgatnē un satiec lācenīti tās pilnbriedā. Kā arī sniegaini laikapstāķļi ir īstais brīdis, lai apskatītu Līgatnes dabas taku lūšus.

Gleznainais dabas parks “Ogres Zilie kalni”

Ziemas aukstajos mēnešos dabas parks ir piemērots distanču slēpotājiem, kur ierīkota apgaismota distanču trase, kas stiepjas no Ogres pilsētas līdz Ikšķilei. Trases sākumā var baudīt izteiksmīgāku reljefu un tās kopējais garums ir aptuveni 12 km. Ogres Zilajos kalnos par visu ir padomāts, tai skaitā arī par slēpju nomu. Jaunākie varēs baudīt ziemas priekus kalniņos uz ragavām, kā arī vienreizēja pieredze būs brauciens suņu vilktās kamanās.

Majestātiskie gulbju stāvi Mežparkā

Turpretim, ja vēlies sniegoto dienu baudīt tepat Rīgā, tad zini, ka Mežparkā varēsi baudīt nesteidzīgu pastaigu, aktīvu braucienu ar distanču slēpēm vai siltu dzērienu un gardas bulciņas vietējā kafejnīcā. Turklāt Ķīšezerā iespējams vērot majestātiskos gulbju stāvus, kas izrādās ziemo tepat Latvijā.

Aptin siltu šalli ap kaklu, uzvelc biezāku jaku un dodies baudīt sniegotās dienas pie dabas, baudot ziemas priekus, vērojot dažādus dzīvniekus un atklājot neredzētus dabas fenomenus.

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts