fbpx

Svētā Meinarda sala

Dodies uz Ikšķili un apskati pašā Daugavas vidū Sv. Meinarda salu, uz kuras atrodas baznīca, kas iekļauta Eiropas kultūras mantojuma sarakstā kā viens no sakoptākajiem kultūras pieminekļiem Latvijā.

Pirms vairāk nekā 800 gadiem uzcelta Sv. Meinarda baznīca, kuru cēla pirmais baltu cilšu katoļu misionārs bīskaps Meinards. Tolaik Baltijā nepazina akmens celtniecību, tādēļ bīskaps uzaicinājis meistarus no Gotlandes, kā rezultātā tika uzcelta pirmā mūra celtne Baltijā – ar lielu nocietinājumu apjozta baznīca.

Mūsdienas drupas, kas apliktas ar metāla segumu un virs kurām uzbūvēts jumts, apskalo Rīgas HES ūdeņi. Šeit atrodas arī akmens altāris un 10 m augsts krusts. 

Ikšķiles 835. gadu jubilejai veltītais koncerts pašā Daugavas vidū uz Sv. Meinarda salas

Sv. Meinarda svētvieta pakāpeniski kļūst aizvien pazīstamāka Latvijā. Šeit norisinās dievkalpojumi, kristību un laulību ceromonijas. Par godu Ikšķiles 835 gadu dzimšanas dienai 18. jūlijā norisinājās arī ekskluzīvs koncerts, kur izcilā komponista Ulda Marhileviča skaistākās dziesmas izdziedāja Aija Andrejeva un Ivo Fomins. Uz koncertu apmeklētāji tika nogādāti ar plostu.

Interesanti, ka laikā, kad ūdens līmenis tiek pazemināts, atkal iespējams uz salu aiziet ar kājām pa ceļu, kura malās ir saglabājušās koku alejas celmi.

Pēdējo reizi uz salu varēja nokļūt ar kājām 2019. gada septembrī, kad Rīgas HES samazināja ūdens līmeni Ogres un Ikšķiles aizsargdambju rekonstrukcijas darbu veikšanai.

Savukārt laikā, kad ūdens līmenis pacēlies uz salas iespējums nokļūt, iznomājot katemarānu vai laivu.

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts

1 Comment

Comments are closed.