fbpx

9 apskates vietas Siguldā, kuras jāapmeklē katram.

Sigulda – viens no populārākajiem galamērķiem gan tūristu, gan vietējo vidū. Neskaitāmiem pakalniem, pauguriem un mežiem klātais reģions ir viens no apmeklētākajiem Latvijas teritorijā.

Neatkarīgi no tā, cik reižu esat šo brīnišķīgo pilsētu jau apmeklējuši, tā spēj katru reizi pārsteigt ar kādu jaunu, vēl neredzētu ainavu vai pasākumu, kurš norisinās kādā no vēsturiskajiem objektiem. Lai arī cik daudz dažādu apskates vietu nebūtu Latvijā, ir grūti iedomāties scenāriju, kurš elpu aizrauj vairāk par Siguldas mežu atplaukšanu agrā pavasarī.

1.Livonijas ordeņa Siguldas pils

Viens no visatpazīsamākajiem apskates objektiem – 1207. Gadā celtā Livonijas ordeņa Siguldas pils. Laika gaitā tā tikusi vairākkārt pārbūvēta, taču kopš tās noposīšanas 18. Gadsimta sākumā Ziemeļu kara laikā pils vairs netika atjaunota. Tomēr, šī vēsturiski nozīmīgā celtne savu šarmu nav zaudējusi, joprojām ik gadu piesaistot neskaitāmu daudzumu apmeklētāju.

2.Daudas ūdenskritums

Vai zinājāt, ka Daudas ūdenskritums ir trešais lielākais ūdenskritums Latvijā? Kā viens no mazāk zināmajiem ūdenskritumiem Latvijā, tas arī tiek apmeklēts retāk, daļēji jo tas atrodas salīdzinoši noslēgtā vietā Siguldas pievārtē. Tāpat netālu no ūdenskrituma ir izveidota idēali pielāgota piknikam vieta gan ar soliņiem, gan nojumīti, kas skatam paver ziediem bagātu laiku un kokus, kuri saskatāmi tālumā.

3.Krimuldas viduslaiku pilsdrupas

Lai arī no pašas pils ir palikuši tikai nelieli fragmenti, ir grūti nesajust spēku, kuru izstaro kādreiz cēlās celtnes drupas. Tāpat gan kādreizējā pils, gan reģions, kurā tā atrodas, var lepoties ar bagātīgu, interesantiem notikumiem apvītu vēsturi.

4.Gūtmaņa ala

Augstākā un platākā ala Baltijas jūras reģionā, Gūtmaņa ala piesaista interesentus ne tikai ar tās iespaidīgajiem gabarītiem, bet arī ar apmeklētāju atstātajiem dekorācijām uz tās sienām. Viens no iecienītākajiem izklaides veidiem tūristu vidū ir alas iekšējo sienu apgleznošana

5. Turaidas viduslaiku pils

Turaidas pils tiek uzskatīta par arheoloģiski vislabāk pētīto viduslaiku pili Baltijas valstīts. Kā viena no senākajām pilīm, kuru iespējams apskatīt Latvijā, tā vēl mūsdienās ir ļoti novērtēts apskates objekts, tā kā ir saglabājusies salīdzinoši liela daļa tās sākotnējās konstrukcijas. Turaidas pils ir iekļauta Turaidas muzejrezervāta un Gaujas nacionālā parka sastāvā. Tās teritorijā regulāri noris dažādi tematiski pasākumi kā brīvdabas, tā arī citu atpūtas veidu cienītājiem.

6. Gaujas Nacionālais parks

Viscvecākais un vislielākais nacionālais parks Latvijā, kurš apmeklētājiem neļaus garlaikoties ne sekundi – tā bagātīgā bioloģiskā daudzveidība, spriganie strautiņi un nemitīgi mainīgais reljefs apburs gan dabas mīļotājus, gan arī tos, kuri tikai retu reizi izvēlās atpūsties pie dabas krūts.

7.Bundulītis

Pirms tas pārtapis par mājīgu un omulīgu vietu, kur iedzert tasi kafijas, tējas vai arī kaut ko iekost, tautā sauktais “bundulītis” funkcionēja kā piena kombināts. Būvēts 1910. Gadā, tā galvenais mērķis – tirgot pienu un uzkodas Gūtmaņa alas apmeklētājiem.

8.Paradīzes kalns

Iecienīts ne tikai tūristu, bet gan arī tādu pazīstamu un ievērojamu mākslinieku vidū kā J. Feders, J. Rozentāls un V. Purvītis. Tieši tādēļ kalns ieguvis vienu no saviem nosaukumiem – Gleznotājkalns. Šī apskates vieta ir ērti un viegli sasniedzama apmeklētājiem – no pilsētas centra līdz kalnam bez pūlēm var nonākt apmēram 30 minūšu laikā.

9. Siguldas Jaunā pils un pils kvartāls

Mūsdienās pils kalpo kā vieta radošajai izpausmei daudziem māksliniekiem un amatniekiem, kuru darbnīcās iespējams gan iegādāties suvenīrus, gan arī apgūt jaunas prasmes.

Tāpat Siguldas pils kvartālā atklāts Dzīvā sudraba muzejs, kura ekspozīcijas veidojis juvelieris, mākslinieks un filozofs Oļegs Auzers.

Sigulda ir vieta, kuru noteikti jāapmeklē katram ceļot gribētājam. Tās pasakainās ainavas apburs katru brīvdabas entuziastu gan pēc pirmās, gan arī pēc desmitās apmeklējuma reizes.

Viena no īpašībām, kas padara Siguldu par patiešām izcilu galamērķi, ir apskates objektu un pasākumu daudzveidība – bez pūlēm iespējams piemeklēt izklaides gan ģimenēm, gan atsevišķi pieaugušajiem, gan atsevišķi arī bērniem.

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts