fbpx

Izstādes un muzeji Rīgā, kas padarīs Tavu brīvdienu interesantu

Decembris mūs lutina ar spožiem saules stariem un reizē ar ziemas cienīgu dzestrumu. Ietērpoties siltās drēbēs, to ir patīkami pavadīt nesteidzīgā pastaigā pa pilsētu. Vēl baudāmāk būs apvienot pastaigu ar interesanta muzeja apmeklējumu. Esam apkopojuši unikālus muzejus un izstādes Rīgā, kuru apmekējums ne tikai paspilgtinās Tavu ikdienu, bet arī liks novērtēt skaisto vai aizdomāties par būtisko.

Žaņa Lipkes memoriāls Ķīpsalā

Lipkes memoriāls, kas izmēros nemaz nav tik mazs, iespējams, ir Rīgas vislabāk paslēptais muzejs. Un memoriāla apslēptība ir ne tikai reāla, bet arī simboliska – šī ir vieta, kur gan slēpa, gan slēpās.

Pagalmā zem malkas šķūņa bija izrakts pazemes bunkurs ar izeju zem suņu būdas. Tur Žanis Lipke bija iekārtojis patversmi no ebreju geto izglābtajiem cilvēkiem. Vājprātīgi iedomāties, ka Otrā pasaules kara laikā neliela izmēra bedrē pastāvīgi uzturējās astoņi līdz divpadsmit cilvēki.

Lipkes piemiņas memoriāls ir uzcelts blakus viņa sētai tukšajā vietā uz Daugavas pusi. Askētiskā tumšpelēkā koka ēka bez logiem atgādina uz mutes apgāztu krastā izvilktu laivu – kā pārcēlāja laivu, kas savu pārcelšanas uzdevumu ir izpildījusi.

Mākslas muzejs “Rīgas Birža”, kur apskatāma vienīgā mūmija Latvijā

Mākslas muzejs “Rīgas Birža” glabā lielāko ārzemju mākslas kolekciju Baltijā un tā ēka ir arhitektūras īsts meistardarbs.

Šeit apskatāmas piecas pastāvīgās ekspozīcijas. Gleznu galerija, kur redzama Rietumeiropas 16. līdz 19. gs. glezniecība, Rietumu galerija, kur apskatāma 18. līdz 20. gs. Rietumeiropas porcelāna kolekcija, tradicionālās austrumu mākslas galerija, kā arī Senās Ēģiptes ekspozīcija, kur apskatāma Latvijā vienīgā mūmija, un Sudraba kabinets.

Mākslinieces Rasas Jansones jaunā izstāde, kas pēta sievietes tēlu virtuvē

Līdz 20. janvārim “Kamergalerijā” būs skatāma mākslinieces un publicistes Rasas Jansones jaunākā personālizstāde “Trīs kārtas un vēl deserts”. Ekspozīciju veido jauns deviņu kolāžu cikls, kurā apvienota eļļas glezniecība un no krāsainajiem žurnāliem izgriezti attēli. 

“Kamergalerija” ir izstāžu platforma, kur galvenā loma pieder grafikai. Tā atrodas 11. novembra krastmalā 35, Mākslinieku nama 5. stāvā, 81. telpā.

Nozīmīgākā profesionālās mākslas krātuve valstī “Latvijas Nacionālais mākslas muzejs”

Līdz 21. februārim Lielajā izstāžu zālē norisinās ilgi gaidītā izstāde “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā.” Īpaši lielu apmklētāju interesi piesaista muzeja atjaunotā un modernizētā vide, kurā var pilnvērtīgi pavadīt brīvo laiku.

Jāpiemin, ka apmeklētājiem ir iespēja bez maksas lejupielādēt mobilo aplikāciju “Mākslas muzejs”, kas kalpos kā interaktīvs gids muzeja apmeklējuma laikā.

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs

Muzeja pamatekspozīcija ir izvietota četros stāvos, ievērojot laikmetu secību. Tā stāsta par medicīnas attīstības gaitu.

Stāsts sākas muzeja ēkas pagrabstāvā, kur izvietotie eksponāti atspoguļo medicīnas attīstības pirmsākumus – no traumu ārstēšanas līdz šamaņu nozīmei tā laika medicīnā. Ekspozīcijas apskate noslēdzas ar Latvijas medicīnas sasniegumiem. Izslavētie Latvijas kūrorti, kosmiskā medicīna un prof. Paula Stradiņa darba kabinets ir tikai daļa no plašās ekspozīcijas.

Metamorfozes operas skvērā

Skvērā pie LNO aplūkojams mākslas darbs “Metamorfozes”, kas ļauj garāmgājējiem aplūkot operas augstās fasādes mitoloģiskos tēlus acu augstumā.

Mākslinieki saka – “ja mēs nevaram katru garāmgājēju uzvest uz operas jumta, mēs varam novietot šīs skulptūras, kuras pusotru gadsimtu ir vērušās uz garāmslīdošo Rīgas dzīvi, cilvēku acu augstumā.”

Objekts tapis mākslas programmas “Kopā” ietvaros Latvijas Nacionālā opera un balets sadarbībā ar māksliniekiem Reini un Kristu Dzudzilo.

Apmeklē vienīgo Rīgas Jūgendstila centru Baltijā

Rīga tiek dēvēta par jūgendstila metropoli. Tā ir viena no retajām Eiropas pilsētām, kurā saglabājies ļoti bagāts jūgendstila arhitektūras objektu klāsts. Elegantajā Alberta ielā atrodas Rīgas Jūgendsilta Centrs, kas iekārtots dzīvoklī, kurā dzīvojis un strādājis izcilais latviešu arhitekts Konstantīs Pēkšēns.

Jaunais mākslas centrs ”Zuzeum”

Pirms pāris mēnešiem Rīgas svarīgāko mākslas pieturvietu sarakstam ir pievienojies mākslas centrs “Zuzeum” . Kultūrvieta iekārtota vietā, ko pēdējās desmitgadēs pazina kā “Sapņu fabriku”. Šeit apmeklētājiem ir pieejamas skulptūru dārzs, kafejnīca, muzeja veikals un plaša jumta terase.

Industriālais Dzelzceļa muzejs

Apmeklē Dzelzceļa muzeju, un gūsti ceļojuma sajūtas, uzzini kā vada vilcienu kustību un darbojas dažādas ierīces. Muzeja apmeklējums būs interesants ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem.

Leģendārā “Stūra māja”

Latvijas Okupācijas muzejs piedāvā izstādi par baisākā PSRS varas instrumenta – čekas darbību Latvijā. Izstāde izveidota čekas ēkā Rīgā, Brīvības ielā 61, ko tautā sauca par Stūra māju. Tajā kopā ar gidu var izstaigāt iekšējā cietuma kameras, gaiteņus, pagrabu un pagalmu.

Okupācijas muzejs kopā ar Latvijas Institūtu piedāvā virtuāli izstaigāt Stūra māju. Tā linku skatīt šeit.

Saistībā ar aktuālajām prasībām Covid-19 izplatības ierobežošanai, tiek informēts, ka muzejos notiek tikai individuālie apmeklējumi, izņemot vienas mājsaimniecības locekļiem. Ikvienam muzeja apmeklētājam no 7 gadu vecuma obligāti jāvalkā sejas maska.

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts