fbpx

Kādēļ atvaļinājumā doties uz viesmīlīgo Rodas salu?

Roda ir viens no populārākajiem un senākajiem atpūtas galamērķiem. Tā ir Dodekanese sala, pie kuras krastiem satiekas divas jūras – Vidusjūra un Egejas jūra. Tā priecē ar neskaitāmām klinšu ieskautām smilšu pludmalēm, kā arī senatnīgo noskaņu Rodas vecpilsētā un autentiskiem grieķu ciematiņiem.

Brīnišķīgu pludmaļu mājvieta

Rodas salā savus sapņus par īstu atpūtu var piepildīt cilvēki ar visdažādākajām gaumēm. Visapkārt salai stiepjas brīnišķīgas un ļoti atšķirīgas pludmales. Rodas rietumu pusei raksturīgi oļiem klāti un svaigas jūras brīzes apvēdīti liedagi, kurus izvēlas aktīvākie atpūtnieki. Te viņi sērfo, peldas, brauc ar ūdens motocikliem un vizinās ar kaitu, pavada laiku pludmales bāros, dodas ekskursijās pa salas ievērojamākajām vietām.

Zvejnieku ciematiņos var izjust vietējās dzīves kolorītu. Rodas austrumu piekrastē valda aizvējš un vienmēr ir karstāks nekā pretējā krastā. Te it kā nomaļās vietās rodamas lielas un krāšņas viesnīcas mierīgākas atpūtas cienītājiem, kuri labprātāk atpūšas dienvidu saules uzkarsētajās un smilšainajās pludmalēs. Arī ciemati šajā piekrastē drīzāk jāsauc par kūrortiem, kas radīti tūristu izklaidei.

Skatīt ceļojumu piedāvājumus uz Rodu gotrip.lv mājaslapā. Maija brīvdienas tuvojas, izvēlies savu viesnīcu atvaļinājumam Rodā šeit.

Apciemo Rodas pilsētas

Roda iepriecienās ar jaukām vecpilsētām, mierīgiem kūrortiem vai atraktīvām ballīšu lokācijām. Rodas pilsēta ir lielākā viduslaiku pilsēta Eiropā, tā iekļauta Pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Rodas pilsēta ir savdabīgs turku un bizantiešu arhitektūras sajaukums, šauru ieliņu un laukumu labirints, ko iekļauj masīvi pilsētas mūri.

Mājīga zvejnieku pilsētiņa, ko īpaši iemīļojuši tūristi, ir Lindos. Šeit varēsi apciemot seno akrapoli, Lindos pludmali, vietējo restorānu kultūru un baudīt virkni citu izklaižu.

Pasaules brīnums — Rodas koloss

Rodas salas rota un lepnums ir Saules dieva mazdēlu dibinātās senās pilsētas: Ialisa ir Rodas galvaspilsētas daļa, bet tās vārdu nes piepilsēta, kas atrodas pie senās akropoles. Nostāsti vēsta, ka Rodas ostā atradusies 32 – 40 m augstā Saules dieva Hēlija statuja jeb Rodas koloss, kura bronzā veidotās kājas bija novietotas katrā ostas mola pusē. Tas ir viens no septiņiem pasaules brīnumiem, kas diemžēl gāja bojā zemestrīces laikā 227. gadā p.m.ē.

Iecienīta pastaigu veita – Tauriņu ieleja

Roda ir īpaši iecienīta atpūtas vieta tāpēc, ka pirms vai pēc karstām saules peldēm pludmalē var doties neilgās ekskursijās. Iecienīta pastaigu vieta ir Taureņu ieleja, kur, ambras koku sveķu vilināti, no jūlija līdz septembrim sarodas tūkstošiem taureņu un gluži vai nosēj koku stumbrus. Ielejā tek upītes ar ūdenskritumiem, pār kuriem izveidoti koka tiltiņi. Var doties uz Filerimosa kalnu. No kalna kores galā apskatāmā klostera lēnā pastaigā ēnaina ciprešu aleja ved pie milzīga, aptuveni piecu stāvu mājas augstuma krusta, kura iekšienē izbūvētas kāpnes tiem, kuri vēlas skatīt Rodu no putna lidojuma.

Roda – gastronomu paradīze

Putojoša kafija ar ledu Roda ir īstā vieta tiem, kas vēlas sajusties kā uzaicināti uz pasaules dzīrēm. Tavernas, gan lielas, gan mazas, atrodamas it visur. Pilsētas viduslaiku daļā ielu malās un pagalmiņos palmu vai vīnogu lapeņu paēnī iekārtoti krodziņi. Šaurās vecpilsētas ieliņās, ar svētbildītēm un tamborētām sedziņām izrotātā mazā krodziņā jūs laipni sagaidīs pats krodziņa saimnieks, lai personīgi uzzinātu katra klienta vēlmes.

Mielasts Rodas salā nav tikai vienkārša paēšana, bet vesels rituāls. Vispirms jānobauda mezedes — uzkožamie. Ēdājiem tiek atnesta maize un mazi trauciņi ar dažādiem našķiem, bet apetītes veicināšanai jāiebauda vīns vai uzo — vīnogu šņabis ar anīsu. Lai paēstu atbilstoši grieķu izpratnei, jāpasūta vairākus ēdienus. Kad pie siltas kraukšķīgas grieķu maizes iebaudīti tsaziki (no jogurta gatavota uzkoda), taramasalata (kaviāra pastēte), saganaki (apcepts fetas siers), pamazām galdā tiek likti kalmāru gredzeni mīklā, austerēm līdzīgās kitodonva, vīnogu lapās ietīta kapāta marinēta gaļiņa dolmades, cukini ziedi, pildīti ar fetas sieru. Tālāk var turpināt ar grieķu salātiem, bet nostiprināt to visu ar pamatēdienu. Atliek tikai izvēlēties starp jūras veltēm, pastām, jēru, putnu, cūkgaļu vai teļa gaļu. Pēc pamatīgās maltītes piedāvātais saldais ēdiens ir viegls. Tradicionāli — augļi, jogurts ar medu vai smilšu mīklas kūkas ar jogurta krēmu.

Iegādājies tradicionālus suvenīrus, kas mīļos neatstās vienaldzīgus

Īpašs Rodā ir vietējais vīns un uzo, un kalnu ciematos mājās gatavotā saldenskābā vīnogu kandža — suma. Svaiguma sajūtai tiek iebaudīta ar ledu sagatavota auksta un putojoša kafija.

Dodoties mājup no Rodas salas, līdzi jāņem dabiskā olīveļļa un no tās ražotās ziepes, timiāna un priežu medus ar riekstiem, vīns, izšuvumi un austās segas, spilvendrānas un galdauti; no koka, dzintara un metāla darinātie dažāda izmēra rožukroņi, kurus vietējie iedzīvotāji novieto pie sienas veiksmei, mājiniekiem būs kā liecības par zilzaļā ūdens apskaloto un jūras vējiem appūsto kalnaino salu ar vīna dārziem un olīvkoku birzīm.

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts