fbpx

Ceļo gudri! Kļūdas, ko cilvēki pieļauj ceļojot, kā no tām izvairīties!

Ceļošana ir laiks, kad aizmirsties no ikdienas rūpēm, turklāt nevienam nav noslēpums, ka ceļošana ir labs veids, kā savu dzīvi piepildīt ar spilgtiem notikumiem un iegūt patīkamas atmiņas, kurās pakavēties drūmākās un skumjākās dienās, taču dažādas informācijas trūkuma dēļ ir kāda sabiedrības daļa, kas nereti atsakās ceļot, baiļojoties, ka tas būs pārāk dārgi un sarežģīti, tāpēc šajā rakstā apskatīsim populārākās kļūdas ceļojot, no kurām pavisam viegli ir izvairīties, ja būsi zinošs un sagatavojies.

Esi uzmanīgs ar sauļošanos!

Dodoties uz siltajām zemēm, nereti domājam par to, cik skaistu iedegumu iegūsim. Vēlamies atgādināt, ka tādās valstīs kā Turcija, Ēģipte vai Grieķija jābūt ļoti uzmanīgam ar sauļošanās priekiem. Lai saulē neapdegtu, lietojiet savam ādas tipam piemērotu sauļošanās krēmu. Atceries, ka saulē labāk atrasties rīta un pēcpusdienas cēlienā, savukārt no pulksten 11:00 līdz 15:00 labāk baudīt citas izklaides.

Vēlamies atgādināt pirms kārto koferi, noskaidro kādi laikapstākļi būs izvēlētajā galamērķī, lai laicīgi sagatavotu ne tikai sauļošanās krēmus un cepuri vai galvas segu, bet arī lietus jaku vai lietussargi gadījumā, ja trāpās kāda lietaina diena. Atceries, nav sliktu laika apstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs!

Izvēlies ērtākos apavus!

Dodoties ceļojumā, jārēķinās, ka tiks nostaigāti vairāk kilometru kā ikdienas ritmā, tāpēc izvēlies ērtus apavus, kuri nepievils ceļošanas priekus. Turklāt vēlamies atgādināt, ka arī pastaigās pa pludmali vai pilsētiņu labāk būt ar apaviem kājās, lai izvairītos no riska satraumēt kāju vai saslimt.

Atceries par roku dezinficēšanu!

Mūsdienās regulāra roku mazgāšana un dezinficēšana ir jau kā mantra. Īpaši svarīgi par šo rutīnu atcerēties arī ceļojuma laikā, īpaši dodoties uz tādām valstīm kā Ēģipte, Turcija vai pat Grieķija. Turklāt, ja esi iegādājies eksotiskos augļus kādā no tirdziņiem, atceries tos nomazgāt divreiz pirms lieto savā uzturā.

Ir arī skaidrs, ka mēs diezgan bieži mēdzam pieskarties sejai ar rokām, kuras ir bijušas saskarsmē ar dažādām mikrobu klātām vietām. Šā iemesla dēļ der atcerēties, ka gan ceļojuma laikā ir vērtīgi nēsāt līdzi dezinficējošo līdzekli.

Nedzer krāna ūdeni!

Īpaši svarīgi ir atcerēties nedzert krāna ūdeni tādās valstīs kā Turcija vai Ēģipte. Tajā var atrasties tādas baktērijas, kuras mūsu ķermenis nepazīst, attiecīgi var izraisīt nopietnas saslimšanas. Tā vietā labāk izvēlies ūdeni, kas fasēts pudelēs. Iepriekšminētajās valstīs iesakām arī tīrīt zobus vai mazgāt augļus ar ūdeni, kas fasēts pudelēs. Protams, nebaidies lietot ūdeni, jo vietās, kur ir karsts un mitrs klimats, ūdens ir jādzer pietiekami, lai izvairītos no dehidrācijas.

Vēlamies uzsvērt, ka nav jābaidās no atšķirīgā citās valstīs, bet jābūt zinošam, lai vari baudīt pelnītu atpūtu un iedvesmoties turpmākajiem dzīves ceļiem.

Neļauj valodas barjerai sabojāt ceļojumu. Sagatavojies!

Iepazīt kultūru iespējams ne tikai apmeklējot muzeju, bet arī iepazīstoties ar valsts valodu. Ir forši ne tikai to dzirdēt valsts valodu izvēlētajā galamērķī, bet arī būt tās lietotājam. Iemācies tādus vārdus un frāzes kā “paldies”, “lūdzu”, “kur atrodas autobuss”, “cik maksā”. Kā palīglīdzekli iesakām izmantot google translate. Piedzīvo izvēlēta galamērķa kultūru augstākajā pakāpē, sarunājoties vietējā valodā un nenokļūsti situācijā, kur Tevi nesaprot.

Atceries paēst!

Ceļojums nereti tiek piepildīt ar pārgājieniem, pastaigām, velo braucieniem un citām fiziskām aktivitātēm, tāpēc atceries paēst! Ir svarīgi sevi pabarot ar uzturvērtīgu maltīti. Lai neradītu neērtu izsalkuma sajūtu, kas korolējās sliktā garastāvoklī, atceries sagatavoties ar uzturvērtīgiem našķiem – rieksti, rozīnes, musli batoniņš vai melnā šokolāde izglābs Tavu garastāvokli!

Protams, šie našķi neaizstās pilnvērtīgu ēdienreizi, tāpēc atceries par brokastīm, pusdienām un vakariņām. Perfekti, ja spēj šīs maltītes apvienot ar tradicionālās virtuves izzināšanu. Ceļo gudri!

Nodrošinies ar pirmās palīdzības aptieciņu!

Tā pat kā iesakām sagatavot uzturvērtīgus našķus Tavai labsajūtai, tā arī iesakām sagatavot pirmās nepieciešamības aptieciņu, kas palīdzēs nestandarta situācijās. Tā kā gan klimats, gan arī ēdieni citās valstīs atšķiras no mums ierastajiem, tad ir gudri būt gatavam. Pārliecinieties, vai jūs savā aptieciņā esat iepakojuši zāles pret galvassāpēm, caureju, kā arī plāksterus, marli un pinceti, kura noderēs gadījumā, ja būs nepieciešams, piemēram, izņemt ērci.

Noteikti parūpējies par ceļojumu apdrošināšanu!

Esi gudrs ceļotājs un parūpējies par apdrošināšanu! Dzīves raksturs ir neparedzams, un šeit nav runa tikai par paša veselību, bet arī par mantas drošību, lidmašīnas aizkavēšanos un citiem negaidītiem pavērsieniem, par kuriem apdrošināšana parūpēsies, attiecīgi kompensējot zaudētos līdzekļus, nodrošinot veselības aprūpi vai dažos gadījumos par jurista pakalpojumus.

Noskaidrojiet, vai ir nepieciešams vakcinēties!

Pirms došanās ceļojumā izpētiet kādas vakcinācijas ir nepieciešamas, lai bez bažām varētu apmeklēt konkrēto vietu, kā arī ieteicams pārbaudīt savu kopējo veselības stāvokli, lai brauciena laikā nevajadzētu piedzīvot nepatīkamus pārsteigumus. Kā piemēru var minēt daudzviet pasaulē sastopamos Malārijas odus, kuru kodums var izraisīt nopietnas problēmas, ja neesat iepriekš vakcinējušies.

Esi atbildīgs pret sevi un noskaidro par vakcinācijām no uzticamiem avotiem vai konsultējies ar savu ceļojuma konsultantu.

Sargiet sevi un savus tuviniekus!

Dodies ceļojumā un parūpējies par ērtu mugursomu ar slēgtām kabatām. Īpaši labs risinājums ir bumbag soma, kuru variet piestirpināt ap vidukli, tādējādi nodrošinot, ka svarīgākās lietas atradīsies jūsu acu priekšā. Atgādinam, ka esot vietās, kur notiek cilvēku drūzmēšanās, nepieciešams uzmanīgi pieskatīt savas mantas un savus ceļa biedrus, tādējādi izvairoties no riska iekļūt krāpnieku zādzības shēmās vai citās nelabvēlīgās situācijās. Better safe than sorry!

Turklāt, kad meklējat vietu, kur apmesties ceļojuma laikā, novērtējiet apkārtni, kā arī noskaidrojiet, vai tā ir pietiekami droša tūristiem. Rezervējot ceļojumu www.gotrip.lv par šo Jums nebūs jālauza galva, jo ceļojumu konsultants parūpēsies, lai esiet informēts par nepieciešamo.

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts