fbpx

Vēl nesen Unu Baufalu ceļošana neinteresēja, bet nu vairs nevar apstāties

Savā pirmajā ceļojumā Una Baufala devās vien pirms dažiem gadiem, bet, kad sāka, vairs nespēja apstāties. Te viņa ir Latvijā, te atkal publicē fotogrāfijas no eksotiskām pludmalēm – izsekot viņai nudien nav viegli. Kā sakārtot savu dzīvi, lai ceļot varētu vairāk, un kādus padomus Una var dot iesācējiem, uzzināsi, lasot GoTrip.lv interviju.

Una, pastāsti mazliet par sevi – kas tu esi, ar ko nodarbojies?

Mani sauc Una. Esmu pieredzējusi ceļotāja un blogu latviesicelo.lv un mybagkitty.com veidotāja. Ikdienā strādāju mārketinga jomā, un jau gadiem mans hobijs ir ceļošana. Kopā ar dzīvesbiedru Kasparu esam izveidojuši mājas lapu latviesicelo.lv un “Facebook” grupu “Latvieši ceļo“, lai palīdzētu citiem ar ceļojumu plānošanu. Tā kā varu strādāt no jebkuras vietas pasaulē, jo darbs ir vienmēr līdzi – datorā, es daudz ceļoju. Īpaši, kad Latvijā ir ziema. Gandrīz ik gadu “pārziemojam” siltajās zemēs. Pārsvarā ceļojam divatā, bet ik pa laikam kādā īsākā ceļojumā aizbraucu arī viena.

Kā sākās tavs ceļošanas stāsts un cik valstis šobrīd esi apceļojusi?

Sākām ceļot 2012. gadā. Jā, salīdzinoši nesen. Tolaik mums tas bija kaut kas svešs un nezināms. Daudzi draugi un paziņas tolaik jau ceļoja, pat uz tādām eksotiskām zemēm kā Indija. Taču mēs nē. Mēs pat īsti negribējām nekur braukt, un ceļošana mūs neinteresēja. Līdz vienā dienā sākām runāt par to, ka varbūt mums arī jāpamēģina. Varbūt jāaizlido kaut kur? Pēc redzētiem foto albumiem “draugiem.lv” un “Facebook” izskatījās, ka ceļot – tas ir jautri (smejas). Tā nu mēs paši saplānojām savu pirmo ceļojumu uz Bergamo un Portu. Nopirkām biļetes “Ryanair” lapā. Tolaik tā bija ļoti nesaprotama un pilna ar reklāmām. Bet tikām galā.

Ceļojums ilga divas nedēļas. Un mums iepatikās ceļot. Ļoti. Var pat teikt, ka iekritām azartā. Pēc šī pirmā ceļojuma spriedām, ka pēc aptuveni gada vajadzētu doties padzīvot ārpus Latvijas vai arī vienkārši doties kādā krietni ilgākā ceļojumā. 2012. gadā un 2013. gada sākumā apmeklējām vēl dažas valstis. Un tad 2013. gada oktobrī devāmies 5 mēnešu velobraucienā pāri Indijai. Kopš tā laika daudz ceļojam. Arī uz vairākiem mēnešiem.

Tā kā mums patīk atgriezties valstīs, kur esam bijuši, valstu skaists, kurās esmu bijusi, nav pārāk liels. Šobrīd esmu apceļojusi ap 30 valstīm. Varbūt nedaudz vairāk.

Džaisalamera, Indija

Kura valsts tev patīk visvairāk un kāpēc?

Grūti teikt, kura ir tā vismīļākā. Ir vairākas valstis, kas dala manu mīļāko valstu topa pirmo vietu. Viennozīmīgi to starpā ir Taizeme, Turcija, Spānija un Portugāle. Kāpēc? Skaista daba, skaistas pludmales. Tās ir valstis, kurās ir viegli ceļot. Ir laba infrastruktūra. Gards ēdiens. Visinteresantākā, unikālākā un viskrāsainākā (un reizē arī visnogurdinošākā) pieredze man ir ar Indiju. Taču to es neiekļauju mīļāko valstu sarakstā, jo ilgstoši ceļot Indijā ir ļoti grūti.

Mangrovju audze Lantas salā Taizemē

Kura, tavuprāt, ir tuvākā valsts, kur var atrast īstu eksotiku? (Tuvākā attāluma ziņā Latvijai)

Manuprāt, Maroka. Tā nav ļoti tālu no Latvijas un Marokā var atrast īstu eksotiku. Kungus garos tradicionālos kreklos (džellaba), sievas lakatos, ēzelīšus ar ratiem, austrumu tirgus, mošejas ar augstiem minaretiem, no kuriem skan aicinājums uz lūgšanu. Gluži kā austrumu pasakās. Maroka ir arī sērferu paradīze. Tur ir skaista daba un jaukas pludmales.

Pludmale Marokā

Otra iespēja varētu būt Jordānija, bet tur gan vēl neesmu bijusi. Tāpēc no savas pieredzes neko nevaru ieteikt. Bet pēc dzirdētiem draugu un paziņu stāstiem šķiet, ka tiešām tā varētu būt vēl viena opcija tuvajam eksotiskajam ceļojumam.

Tu bieži ceļo viena. Vai nav nācies saskarties ar bīstamām situācijām?

Nē, par laimi, ar bīstamām situācijām saskarties nav nācies.

Kā tas ir – ceļot vienam? Nav garlaicīgi? Kādi ir ieguvumi un trūkumi, ceļojot vienatnē?

Arī vienam ceļot ir aizraujoši. Bieži vien ir dzirdēts apgalvojums, ka vislabākā kompānija sev esi tu pats. Protams, man ļoti patīk ceļot ar Kasparu un arī grupā, bet ik pa laikam ceļojumā vajag aizbraukt arī vienai.

Interviju ar Kasparu un viņa minimālistisko pieeju ceļošanai lasi šeit.

Tad tu esi pats ar sevi. Es uzskatu, ka pateicoties ceļošanai vienatnē, tu vēl labāk iepazīsti sevi. Saproti, kā reaģē uz lietām, kā risini problēmas, un domā, kā attīstīt sevi. Kā uzlabo savas komunikācijas prasmes. Iemācies svešvalodas, uzlabo valodu prasmes, arī labāk iemācies apieties ar naudu un ietaupīt. To, protams, vari iemācīties arī, kad ceļo ar citiem, bet vēl ātrāk un efektīvāk – kad esi viens.

Vienai garlaicīgi nav. Es vienmēr atrodu, ko darīt, ko apskatīt, kur aiziet.

Idžena vulkāns Indonēzijā

Kā jau visam, arī solo ceļošanai ir savi plusi un mīnusi

Trūkumi: nav otra cilvēka, kas var pieskatīt mantas, kamēr, piemēram, aizej uz tualeti. Viss jāplāno pašam (smejas). Vienmēr jāseko līdzi maršrutam un kartei. Tu esi viens un vari paļauties tikai uz sevi. Nevar atpūsties, dodot otram sekot līdzi maršrutam.

Ieguvumi: ceļo pats savā tempā. Apskati tikai tās vietas, kas tev šobrīd interesē. Ja saproti, ka vēlies iet iepirkties, tu var iet iepirkties un otrs cilvēks nebūs vīlies, ka laiks tiek šķiests nevajadzīgi.

Kāda veida ceļošana tev visvairāk iet pie sirds? Ieskicē vienu perfektu ceļojuma dienu!

Visvairāk iet pie sirds ceļot lēni, nesteidzoties. Ceļojumā patīk celties agri. Tas sanāk dabiski – bieži vien mostos ap 7, vai pat agrāk. Perfekta ceļojuma diena? Pamosties agri. Paēst brokastis. Un pa dienas gaišo laiku paspēt apskatīt visu, kas ieplānots šai dienai. Vakarā lēnā garā pavakariņot, pasēdēt kafejnīcā, malkojot kādu dzērienu vai ēdot kūku.

Ko tu varētu pateikt tiem cilvēkiem, kuri ļoti vēlētos ceļot, taču nedara to, jo uzskata, ka tas ir dārgi?

Ceļot ir lētāk, nekā Jūs domājat. Sociālo tīklu un perfekto bildīšu dēļ daudziem ceļošana asociējas ar palikšanu 4 un 5 zvaigžņu viesnīcās un braukšanu ar taksi vai feinu mašīnu. Jā, ja ceļo šādi, tad tas ir dārgi. Bet ceļojuma laikā nav obligāti jāapmetas dārgās viesnīcās un jābrauc ar taksi.

Aviācijas muzejs Kijevā

Ēd tur, kur ēd vietējie! Meklē kafejnīcas un ēstuves prom no galvenajām tūristu ielām. Tur būs lētāk un arī autentiskāk. Paēst var arī pavisam lēti. Hosteļos un viesu namos bieži vien ir koplietošanas virtuves, kurā vari pagatavot sev maltīti pats.

Iesaku uzzināt, kādas izmaksas ir, ceļojot konkrētajā valstī. Kā saka – visu var atrast ar “Google” palīdzību. Uzzināsi, cik maksā transports, viesnīcas. Blogos izlasīsi, cik maksā paēst, kā ietaupīt. Kāds draugs vai paziņa, kas ir ceļojis uz konkrēto vietu, var ieteikt, kā ietaupīt naudu. Sastādi aptuveno dienas (un kopējo) budžetu un pie tā pieturies. Ja “CouchSurfing” servisa princips nav svešs, tad arī tā ir iespēja kā ietaupīt ceļojot. Vēlāk vari uzņemt ceļotājus arī savās mājās.

Kas ir tas padoms, kuru būtu gribējusi, lai tev iedotu, kad sāki ceļot, bet nebiji vēl tik pieredzējusi?

Plānot vairāk, nevis braukt uz dullo. Interesanti, bet fakts – kad bijām mazāk pieredzējuši ceļotāji, braucām tikpat kā bez plāna un, gandrīz neko nezinot par valsti. Ja ir vismaz kaut kāds plāns, ceļojums izdodas foršāks.

Kurš ir tavs mīļākais laifhaks, kas saistīts ar ceļošanu?

Ja ceļo ārpus Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) un Tev vairs nepienākas bezmaksas mobilie dati, ielādē kartes (offline maps) un svarīgu informāciju telefonā vai planšetdatorā. Kartē atzīmē visas viesnīcas, dzelzceļa staciju, autoostu un citas svarīgas vietas. Saglabā norādes, kā tikt uz naktsmītni, un, ja naktsmītnē ir “self check-in”, saglabā informāciju un pamācību telefona / datora piezīmēs. Ielādē visas aviobiļetes, rezervācijas un citas svarīgas lietas telefonā, datorā vai planšetdatorā.

Panganas sala Taizemē

Kuru valsti ieteiktu apmeklēt cilvēkam, kurš nekad nav bijis ceļojumā?

Sākt ar tuvākām valstīm. Var sākt ar kādu no tuvākajām Eiropas valstīm, ar tādu, kas ir daudzmaz līdzīga Latvijai. Tā, lai ir mazāks stress un lai nav viss jauns un svešs. Laba izvēle ir Čehija, Vācija, Norvēģija, Polija (var arī vēl Baltijas valstis, protams). Tās ir ļoti skaistas valstis un ceļot tur ir vienkārši. Kā nākamo galamērķi tad jau var izvēlēties Portugāli, Itāliju, Spaniju. Un pēc tam jau var doties eksotiskākos piedzīvojumos. Tā sanāks pakāpeniski sevi “pieradināt” pie citzemju kultūrām.

Pludmale Taizemē
Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts