fbpx

Kā nesabojāt savu ģimenes ceļojumu: daži labi padomi

Ceļojumu portāla GoTrip.lv blogā bieži apskatām tematus, kas veltīti ceļošanai kopā ar bērniem, jo esam novērojuši, ka tieši jaunie vecāki bieži it kā grib doties atpūtā, bet vilcinās, jo nezina, kā būs. Šoreiz apkopojām padomus, kurus ņemt vērā, lai atpūta izdotos lieliski un noritētu bez lielas aizķeršanās.

Skaidrs, ka saskarties ar dažādām sīkām ķibelēm, dodoties ceļojumā, ir sanācis daudziem, taču vislielākā panākumu atslēga ir iepriekšēja sagatavošanās un spēja paredzēt, kas varētu noiet greizi.

Lūk, dažas nianses, kurām pievērst uzmanību:

Sapakošanās

Ja bagāžas sapakošanu atstāj uz pēdējo brīdī, tad zini – tu neesi vienīgais, tā dara daudzi! Ja dodies viens, ar partneri vai draugiem, pats galvenais līdzi ir pase, nauda, telefons un, protams, labs garastāvoklis, bet šāda pieeja īsti nederēs, ceļojot ar bērniem. Nē, nekas traks nenotiks, ja mantas koferī metīsi pēdējā mirklī, taču tas būtiski apgrūtinās ceļojuma gaitu. Tā vietā rūpīgi izplāno, kur, kā un ko liksi. Vislabāk nepieciešamās lietas tematiski salikt paciņās, kastītēs vai maisiņos un uzrakstīt virsū nosaukumus. Tāpat svarīgākos priekšmetus liec vieglāk un ātrāk pieejamās vietās, bet nebūtisko saliec tālāk – ja tev pēkšņi vajadzēs to vienu īpašo rotaļlietu, zināsi, kur ātri atrast; ja pamanīsi, ka bērnam ir nosalušas pēdiņas, atliks vien ielūkoties zeķu maisiņā, nevis pārrakt visu somu.

Šādiem nolūkiem labi noder īpaši mantu sapakošanai paredzētas somiņas, bet, ja nevēlies tērēt tām naudu, labi var izlīdzēties ar auduma iepirkumu maisiņiem, kuriem virsū ar flomāsteri var sarakstīt nosaukumus. 

Ļoti būtiski ir paņemt līdzi visus dokumentus: pases, ID kartes un dzimšanas apliecības, kā arī notariāli apstiprinātu atļauju, ka drīksti izceļot kopā ar bērnu, ja tāda ir nepieciešama.

Noteikti piekritīsi, ka ar lielu kravu pārvietoties nav pārāk ērti, tāpēc drēbes izvēlies apdomīgi – lai tās ir ērtas, neaizņem daudz vietas, neburzās un nav pārāk gaišas. Varbūt ir vērts paņemt līdzi mazāk un savu garderobi atjaunot ceļojuma laikā?

Apdomā, ko no nepieciešamā vari nopirkt galamērķī, lai atvieglotu tavu ceļojuma bagāžu. Jā, pastāv iespēja, ka tu mazliet pārmaksāsi, bet tici, vieglāka ceļasoma ir dažu pārmaksāto eiro vērta!

Naktsmītnes izvēle

Ja ceļo kopā ar bērniem, naktsmītne ir ļoti būtiska izdevušās ceļojuma sastāvdaļa:

  • Pirmkārt, tu noteikti negribēsi nakšņot vietā, kur citi viesi ballējas līdz rītam;
  • Otrkārt, tev noteikti būs svarīgi, lai viesnīcā bērniem būtu interesanti;
  • Treškārt, svarīgi ir, lai arī tev pašam nebūtu garlaicīgi!

Tūrisma industrija ir “pieradusi” pie cilvēkiem, kuri ceļo kopā ar bērniem, tāpēc ģimenēm draudzīgas viesnīcas populārajos galamērķos nav nekāds retums. Šajās viesnīcās bez izklaižu iespējām pieaugušajiem ir bērnu istabas, pieskatīšanas pakalpojumi, dažādi aktieri, kuri izklaidē bērnus, ved viņus rotaļās, apglezno sejas un iesaista citās interesantās aktivitātēs. Šādā vietā tavs bērns gūs neatsveramu pieredzi un spilgtus iespaidus, bet tu varēsi atpūsties, palasīt grāmatu vai palaiskoties pie baseina, kamēr kāds cits rūpējas par tavas atvases labsajūtu.

Jau iepriekš vairākkārt uzsvērām, ka ģimenēm ar bērniem visvieglāk vienkārši izvēlēties ģimenēm draudzīgu All Inclusive izmitināšanas tipu, lai ceļojums neizvērstos par nemitīgu galvas lauzīšanu par to, kur un kā paēst. Vairāk par to, kā izvēlēties viesnīcu, lasi šeit.

Šādās viesnīcās nereti pieejamas bērnu un pat zīdaiņu gultiņas, barošanas krēsliņi un pat pastaigu rati, kurus var ņemt, dodoties ārā. Šīs nianses iepriekš gan būtu svarīgi izrunāt ar savu ceļojuma konsultantu, lai zinātu, kas no nepieciešamā jau būs uz vietas, bet ko jāpaņem līdzi pašam.

Našķi

Tie būs vajadzīgi gan lidmašīnā, gan ekskursijās, gan pārvietojoties. Kurš gan nezina situācijas, kad bērns, kurš pirms pusstundas atteicās no ēdiena, jau apgalvo, ka ir badā! Ar našķiem var viegli izklaidēt bērnu lidojuma vai pārbrauciena laikā. Veikalu plaukti ir pilni ar dažādiem kārumiem un tie ne vienmēr ir neveselīgi. Būtiski izvēlēties tādas uzkodas, kas ātri nebojājas un nav sevišķi “ķēpīgas”. Labs variants ir dažādi pilngraudu grauzdiņi, spēka batoniņi, dārzeņu čipsi, kukurūzas nūjiņas (tiesa, tās aizņem daudz vietas). Arī galamērķī noskaidro, kur ir tuvākais pārtikas veikals, lai ik pa laikam varētu atjaunot savus krājumus, kā arī iepirkt uzkodas atpakaļceļam.

Rotaļlietas

Arī rotaļlietas ir labs veids, kā izklaidēt bērnus, tāpēc tās noteikti ir jāpaņem līdzi, taču tas jādara ar prātu, jo tu nevari ielikt somā visas mājās pieejamās mantas. Pirms ceļojuma pavēro bērnus. Ar kurām mantiņām viņi spēlējas visvairāk? Tās arī paņem, taču neatklāj savus trumpjus uzreiz! Tam lieti noderēs kāda jauna manta, kuru izvilkt ārā izmisuma gadījumā vai kā atalgojumu par labu uzvedību.

Tāpat izdomā spēles, kurās var iesaistīties visa ģimene – iepriekš sagatavo dažādas interesantas rotaļas un aktivitātes, kuras var veikt, piemēram, braucot taksometrā.

Daži vienkārši piemēri:

  • Paņem līdzi līmlapiņas un pildspalvu, ļauj savam bērnam uz lapiņas uzrakstīt kādu tēlu vai personu, lapiņu uzlīmēt tev uz pieres un mini, kas tu esi. Jautrība garantēta!
  • Saraksti mīklas un liec bērnam tās minēt. Tas ne tikai palīdzēs kopā labi pavadīt laiku, bet arī rosinās bērna iztēli;
  • Ar lielākiem bērniem var spēlēt valstu galvaspilsētu spēli, kas būs gan jautra, gan izglītojoša;
  • Savukārt, lai izklaidētu mazākos, iemācies dažādus skaitāmpantiņus, piemēram, “Cepu, cepu kukulīti”. Smiekli un ķiķināšana garantēta!

Plāns B

Ja nekas no aprakstītā nestrādā, sagatavo vienu lielo trumpi jeb “plānu B”, ja nekavējoties vajag novērst bērna uzmanību vai izklaidēt viņu. Šādam nolūkam kā pēdējo kārti vari izmantot mobilo tālruni vai planšeti, kurā lejupielādēta atvases mīļākā multfilma, mīļāko našķi vai jau iepriekš pieminēto jauno rotaļlietu. Lai kā mums negribētos neļaut bērniem urbties pārāk ilgi tālruņos, 21.gadsimts ir nepielūdzams – tehnoloģijas ir ik uz soļa, tāpēc mīļā miera labad atļauj bērnam paskatīties multfilmas, apēst kādu lieku konfekti vai pārkāpt kādu no ģimenes noteikumiem. Ir taču brīvdienas!

Ceļojumu apdrošināšana un medikamenti

Dažādas veselības problēmas mēdz mūs piemeklēt arī brīvdienās, tāpēc būtiski būt apdrošinātiem, kas pasargās no liekiem izdevumiem, ja ceļojuma laikā nāksies meklēt medicīnisko palīdzību. Tāpat noteikti līdzi jāpaņem biežāk lietotie medikamenti, kas palīdzēs pašu spēkiem tikt galā, piemēram, ar vēdera problēmām vai saaukstēšanos. Protams, nedrīkst aizmirst arī sauļošanās krēmu, lai savu un sava bērna ādu sargātu no saules apdegumiem, kā arī pretodu līdzekli.

Kā redzi, svarīgākais ir iepriekš sagatavoties, lai varētu izbaudīt brīvdienas un kvalitatīvi pavadīt laiku ar savu ģimeni. Mēs tik daudz strādājam, steidzamies, skrienam, tāpēc esam pelnījuši pienācīgu atpūtu!

Lasi arī: Špikeris ceļošanai kopā ar bērniem

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts