fbpx

Šī ģimene apceļo eksotiskas zemes, kamēr mazā meita mācās attālināti Latvijas skolā

Šī ģimene no Latvijas apgāzusi daudzus stereotipus: ka ceļošana ir dārga, ka ceļot ar bērnu ir sarežģīti, ka mācīties skolā var tikai, dzīvojot uz vietas. Ģimene apceļo tālo Dienvidameriku, atpūšas neskartās pludmalēs, nogaršo prātam neaptveramus ēdienus un vienlaikus skolo savu meitu Latvijas skolā. Jā, izrādās, ka tas ir iespējams, jo tie ir Ceskes.

Pastāstiet mazliet par sevi. Kas jūs esat, ar ko nodarbojaties un kur šobrīd atrodaties?

Mūsu ģimene esam es Kārlis, sieva Kristīne un 11 gadus vecā meita Emma. Es 20 gadus nostrādāju arhitektu birojā, bet tagad veltu laiku ģimenei, ceļojumu plānošanai un spāņu valodas apguvei, savukārt Kristīne nodarbojas ar finanšu konsultācijām un joprojām turpina to darīt attālināti. Pašlaik atrodamies Meksikas otrajā lielākajā pilsētā Gvadalaharā un gatavojamies lielākajam gada notikumam meksikāņu kultūrā – “Dia de los muertos” jeb mirušo piemiņas dienai. Visiem mūsu ceļojumiem un piedzīvojumiem varat sekot līdzi mūsu blogā.  

Jūs ceļojat kopā ar meitu, kura mācās attālināti. Kā izdodas ceļošanu savienot ar mācībām? Vai meitai izdodas disciplinēties un saņemties mācībām?

Tālmācība mums bija pilnīgs jaunums, taču nolēmām pamēģināt un varu teikt, ka Emma ir daudz apmierinātāka un laimīgāka. Atpakaļ Latvijā viņai ļoti nepatika celties agrajos, tumšajos ziemas rītos un arī matemātika bija nīstākais priekšmets. Taču tagad viņai pat tā sāk iepatikties!

Kopumā tas aizņem apmēram 1-2 stundas dienā, un arī nav obligāti katru dienu. Citreiz varam arī paņemt pāris brīvdienas, lai ceļotu apkārt. Pamatskolas tālmācības programmas Latvijā piedāvā vairākas skolas, taču mēs izvēlējāmies Brocēnu vidusskolu, kurā jau ir pieredze, un tur attālināti katru gadu mācās 150 bērni.

Kā jūs sākāt ceļot? Un kur līdz šim esat pabijuši? Gadu dzīvojāt Taizemē un Vjetnamā. Ko varat pastāstīt par šīm valstīm? Vai tas bija viegli – tik ilgu laiku būt prom no mājām?

Mūsu pirmais ceļojums bija kāzu ceļojums uz Norvēģiju 2006. gadā, taču tā pavisam uz visiem 100% ceļošana mūs aizrāva pēc pirmās reizes Malaizijā un Taizemē. Tad mēs sapratām, ka 2 nedēļas gadā ir par maz un bijām gatavi darīt jebko, lai varētu Āzijā atgriezties uz ilgāku laiku. Meitai tieši sakrita bērnudārza absolvēšana laiks un vajadzēja uzsākt mācības 1. klasē. (vēlāk atgriežoties viņa spēja uzsākt mācības uzreiz 2.klasē). Nodomājām, ka šī ir laba iespēja un iegādājāmies vienvirziena biļetes uz Bangkoku. Darba devēji bija saprotoši un ieinteresēti, kad pastāstījām par saviem plāniem, tāpēc varējām turpināt strādāt attālināti, lai spētu finansēt savu uzturēšanos Āzijā.

Taizeme mūs pārsteidza ar smaidošajiem cilvēkiem, garšīgajiem ēdieniem un nepierasti silto klimatu. Izvēlējāmies noīrēt mājokļus uz 3-4 mēnešiem dažādos Taizemes reģionos, lai pēc iespējas vairāk iepazītu šo valsti un kultūru. Gada laikā aizceļojām arī uz Mjanmu, Laosu un Vjetnamu. Pēdējā atgriezāmies atkārtoti, lai atlikušos mēnešus pavadītu tur. Emmu sūtījām vietējos angliski runājošos bērnudārzos, kuros viņā ieguva daudz jaunu draugu.

Gada laikā mūs apciemoja arī Latvijas draugi un radi, kuriem tā bija eksotiska pieredze. 

Kāds ir šī ceļojuma plāns? Cik ilgi domājat ceļot. Kuras valstis apmeklējāt un kuras vēl plānojat apmeklēt?

Jau Taizemē sapratām, ka savs auto ir milzīga priekšrocība, apceļojot svešo zemi. Sākotnēji domājām tikai par Meksiku, taču Meksikā ir grūti iegādāties labu lietotu auto un ir arī ārzemniekiem ir sarežģīti to piereģistrēt. Sāku meklēt citas iespējas, līdz nonācu līdz auto iegādei ASV. Lietoti auto tur ir labās cenās un atsevišķos štatos ir iespējams to piereģistrēt arī kā tūrista.

Sen jau sapņojām apceļot ASV rietumkrastu, taču šis ceļojums likās superdārgs. Bet ja nu varētu izvairīties no dārgajām viesnīcām un dzīvot savā busiņā? Tas šķita intriģējoši. Tā nu ieradāmies Losandželosā un iegādājāmies īstu amerikāņu busiņu, kuru aprīkojām ar guļvietām un virtuvi, lai varētu ērti ceļot. Un veselu mēnesi ceļojām pa skaistākajiem ASV dabas parkiem.  Pēc tam izbaudījām pilnīgu brīvību ceļojot gar klusā okeāna krasta neskartajām pludmalēm dienvidu Lejaskalifornijā.

Pašlaik domājam palikt šeit Centrālamerikā līdz nākamā gada septembrim, apceļojot visu Meksiku, Gvatemalu un Belizu. Arī plānojam īsu ceļojumu uz Kubu, kas atrodas tikai stundas lidojuma attālumā no Meksikas krastiem.

Lasi arī: Uz kurieni ceļot ar bērniem ģimenēm no Latvijas

Kā ceļošana ar bērnu atšķiras no ceļošanas bez bērna?

Visās valstīs, kur mēs esam bijuši, ģimenes ar bērniem tiek uzņemtas sevišķi viesmīlīgi. Esam ieguvuši daudz jaunu draugu tieši pateicoties Emmai. Piemēram, Mjanmā vietējie bija ļoti ieinteresēti redzēt balto tūristu bērnu – nofotografēties, pieskarties baltajai ādai, kas, kā viņi uzskata, nesot veiksmi. Šāda pārmērīga uzmanība pēc pāris dienām gan sāk kļūt kaitinoša… Vairs pat īsti nevaru atcerēties, kā tas ir – ceļot bez bērniem…

Ko varat pateikt cilvēkiem, kuri grib ceļot, bet baidās, ka tas būs dārgi un grūti? Kuru valsti ieteiktu apmeklēt pirmo cilvēkam, kuram nav lielas pieredzes ceļošanā? Vai ir iespējams ceļot, nemaksājot par to kaudzi naudas?

Pasaule nav tik briesmīga un bīstama, kā to cenšas pasniegt televīzijas ziņās. Noteikti ieteiktu katram pašam par to pārliecināties ceļojot. Cilvēki visur ir izpalīdzīgi un nav pat jāzina valoda, lai sazinātos. Ja nejūties droši, vienmēr ir arī iespēja piedalīties organizētos grupu braucienos, taču tas viennozīmīgi būs dārgāk un arī izpaliks piedzīvojumu gars.

Internets ir lielisks resurss, kuru var izmantot savā labā, plānojot savu individuālo ceļojumu.

Mūsu ideālais plāns, ko cenšamies īstenot – lai ilgtermiņa ceļošanas izmaksas būtu vienādas vai mazākas par dzīvošanas izmaksām uz vietas Latvijā. Pašlaik Meksikā, dzīvojot un ceļojot, mēnesī tērējam tikai 20% vairāk nekā mūsu ģimenes ikmēneša budžets Latvijā.

Parasti lielāko daļu ceļojuma izmaksu veido lidojums un viesnīcas, tāpēc jo ilgāks ir ceļojums, jo izmaksu ziņā tas ir izdevīgāks. Trīs dienu ceļojums uz Ņujorku no Rīgas izmaksātu tikpat, cik mēnesis, dzīvojot uz vietas Taizemē, pie tādas loģikas arī pieturamies. Vai arī ceļojums apkārt pasaulei izmaksā tik pat, cik trīs attāli, īsi, atsevišķi īstermiņa ceļojumi. Vienmēr var atrast kādu istabiņu pie vietējiem, un tas ir daudz lētāk, nekā izmantot starptautiskās rezervēšanas platformas. Arī, iegādājoties auto svešā valstī, pametot to, vēlāk to var pārdot gandrīz par tādu pašu summu. Līdz ar to, tā var daudz ietaupīt arī uz transportu.

Lasi arī intervijas ar citiem ceļotājiem:

Iepazīsties ar, iespējams, drosmīgākajiem ceļotājiem no Latvijas – Laini un Arču

Ceļotājs Kaspars Misiņš parāda, cik maz mantu patiesībā vajag līdzi

Ceļotāja un tūrisma profesionāļa Harija Egliena padomi labākai ceļošanai

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts