fbpx

Ceļotāja Kristiāna dalās atmiņās par Portugāli

Portugāle ir viena no Eiropas vecākajām valstīm, kurā vēsturisku pilsētiņu netrūkst. Viena no apburošām vecpilsētām ir Sintra – pasaku piļu mājvieta, ko ieskauj ziedu dārzi, savvaļas meži, grandiozi kalni un Atlantijas okeāns.

Fotogrāfe Kristiāna Eglīte dalās atmiņās par Portugālē piedzīvoto. Ceļotāja ikdienā darbojas digitālā mārketinga aģentūrā par grafisko dizaineri, savukārt brīvajā laikā ir kaislīga ceļotāja, kas sevi dēvē par kaķu un augu tanti. Jāpiemin, ka Kristiāna ir ekstrēmo sportu cienītāja, kā arī padziļināti interesējas par zero waste un sustainable dzīvesveidu.

Kristiāna iesaka uz Portugāli doties vai nu pavasarī (jo pie mums VĒL neesot tik silts) vai rudenī (jo pie mums VAIRS neesot tik silts). Izturīgākie varot pat nopeldēties okeānā gan rudenī, gan pavasarī, bet sērfojot gan jāvelk hidrotērps, jo okeānā ūdens esot vēss.

Portugāle – pludmaļu paradīze

Foto: Kristiāna Eglīte

Ceļotāja dalās pieredzē: “Starp Portugāles pludmalēm es domāju, ka nav iespējams izcelt vienu labāko, jo jebkuru pludmali, ko apmeklēsi, šķitīs, ka tā ir skaistākā, kas līdz šim redzēta. Lai vai kurā pludmalē nonāktu, iesaku sagaidīt saulrietu, jo klintis, okeāns un debesis saulrieta krāsās rada fantastisku atmosfēru. Ar sedziņu, kādu uzkodu (siers, krekeri, vīnogas) un varbūt vīna pudeli būtu īstais veids kā izbaudīt saulrietu Portugālē pie okeāna.”

Lagos – mežonīgu klinšu mājvieta

Foto: Kristiāna Eglīte

No dienvidu pilsētām Algarves reģionā Kristiāna iesaka apmeklēt Lagos, kas ir vidēji liela izmēra pilsēta pašos dienvidos. Tur esot skaistas klintis, kuras apskalo okeāns (ideāli ceļojumu fotogrāfijām, atmiņām un lai palielītos sociālajos tīklos) un tur ir arī vecpilsēta ar dažādām kafejnīcām.

Ideja suvenīram – korķa pastkartīte

“Tūristiskai, bet netipiskai piemiņai no ceļojuma, suvenīru veikaliņos var nopirkt pastkartes, kas ir taisītas no korķa (kas ir Portugāles nacionālais izejmateriāls) un nosūtīt kā jauku pārsteigumu draugiem un tuviniekiem pa pastu,” iesaka Kristiāna.

Arrifana – iecienīta sērferu pludmale

Foto: Kristiāna Eglīte

“Virzoties pa krastu augstāk uz ziemeļiem ir skaista pludmale Arrifana, kur, kā jau tipiski Portugālei, jānokāpj pa daudziem koka pakāpieniem. Šī pludmale gan ir vairāk iecienīta sērferu vidū, bet arī sauļoties, nopeldēties vai celt smilšu pilis šeit ir iespējams,” stāsta Kristiāna. 

Sērferu pilsētiņā Ericeira var baudīt austeres par 1 €/gab

“Tālāk jau vēl augstāk uz ziemeļiem 50 km aiz Lisabonas atrodas Ericeira. Agrāk bijusi neliela zvejnieku pilsētiņa, tagad kļuvusi par nelielu sērferu pilsētiņu. Tur ir gan kafejnīcas pilsētas centrālajā skvēriņā, gan sērfšopi ar skeitparku, gan viesnīcas ar baseinu, gan okeāns, gan lidl’s, gan dizaineru veikaliņi – vienvārdsakot, viss ko vien varētu vajadzēt. Tā kā Ericeira oriģināli ir zvejnieku pilsēta un ar to vēl joprojām nodarbojas, tad pilsētas centrā tirgū ir iespējams nopirkt svaigas austeres par 1 €/gab., un vēl pārdevēji laipni tās atvērs ar speciālo nazīti. Atliek tikai piepirkt citronu un pēcpusdienas uzkoda gatava! Protams tirgū ir iespējams atrast arī dažādas citas zivis, gliemežus, astoņkājus u.c. ūdens dzīvniekus,” stāsta Kristiāna.

Vīnu paradīze – Portugāle

“Un protams, šoks katru reizi no jauna (jo ir jau paspējis aizmirsties starp braucieniem uz Portugāli) – vīna cenas veikalos. Tur katrai gaumei un katram budžetam ir iespējams atrast pielāgotu vīna pudeli sākot no 1,79 € par vīnu, kas nav tik slikts, kā tā cena varētu likt domāt. Protams, gana liela izvēle ir arī no augstās klases plauktiem un pats galvenais, ka šie vīni ir vietējie Portugāļu vīndaru ražojumi.”

Sintra – karaļu mājvieta 

Foto: Kristiāna Eglīte

Pāris desmitus kilometru no Ericeiras atrodas Sintra, kas bijusi kā karaļu mājvieta un droša glabātuve Portugāļu jūras braucienu salaupītajiem dārgumiem. Tur ir iespējams apmeklēt greznu pils kompleksu ar lielu dārzu teritoriju pastaigām.

Tradicionālais portugāļu saldums – olu krēma kūciņas

Ceļotāja piemin, ka Sintrā varēs ne tikai baudīt greznās pilis, bet arī: “izstaigāt šaurās pilsētas ieliņas starp veikaliņiem un kafejnīcām un piesēst uz kafijas pauzi ar portugāles populārāko saldumu Paseis de Nata (olu krēma kūciņas). Šīs kūciņas, protams, var nogaršot ne tikai šajā pilsētā, bet jebkurā vietā Portugālē. Tas ir nacionālais gardums, ko lidostā gribās sapirkt pilnu somu, lai tikai pēc iespējas vairāk varētu atvest mājās un pacienāt vēl draugus, tuviniekus un kolēģus, stāstot par ceļojuma iespaidiem un gremdējoties saldās atmiņās”.

Tā kā Portugāli noteikti ieteiktu iekļaut apceļojamo valstu sarakstā, it sevišķi esot tepat Eiropā, tā kā viegli sasniedzams galamērķis, kas piedāvā siltu sauli, dienvidnieciskākus laikapstākļus, izcilu gastronomiju un arhitektūru,” apgalvo Kristiāna.

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts